2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Moldova: Etnikai összetűzéshez vezethet a cigánykérdés
2008. 09. 13. 00:00

Moldova szerint a megoldás - Cato alapján - az volna, ha a helyzetért közösen felelős hatalom és ellenzék "lerombolná a kapitalizmust".

- Az emberek lopnak, vagy teljesen idegenekké váltak egymástól, a klasszikus lakosság eltávozott, a falvak cigány lakossággal teltek meg - sorolta a köztévé reggeli műsorában az Ormánságban töltött fél év alatt tapasztaltakat Moldova György. Mint fogalmazott, "van olyan falu, ahol egyetlen fehér ember, egyetlen magyar él". Az író szerint a Dráva menti térség falvaiban 85 százalékos munkanélküliség van, és a települések csaknem fele tíz éven belül le lesz dózerolva.

Mint mondta, a "cigányok építették fel a fél országot", a mai helyzetben viszont van olyan gyermek, aki "cukros vizet vacsorázik", a harmadik generáció "nem lát munkát, nem lát iskolát", csak fát lopni jár. Megfogalmazása szerint a falusi iskolákra szánt forrásokat viszont sokkal inkább kenyérre kellene fordítani.

Moldova szerint a megoldás - Cato alapján - az volna, ha a helyzetért közösen felelős hatalom és ellenzék "lerombolná a kapitalizmust", mert mint emlékeztetett, "Kádár idején semekkora szegénység nem volt, Kádár kihozta a cigányokat az erdőből". A hatalom felelősségét tovább boncolgatva úgy fogalmazott: van olyan MSZP-s képviselő Baranyában, aki hat éve nem járt abban a faluban, amit képvisel. Arra a felvetésre, hogy hova vezet az ormánsági helyzet, Moldova úgy reagált: etnikai összetűzés lesz.