2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb cigány családot telepítenének ki a faluból gárdisták segítségével
2008. 09. 12. 00:00

A RomNet több helybélitől kora este úgy értesült, napközben a "Prikezsia Gárda" megkoszorúzta a faluban lévő turulszobrot, majd lakossági fórumon vett részt, és tagtoborzást tartottak.

A RomNet több helybélitől kora este úgy értesült, napközben a "Prikezsia Gárda" megkoszorúzta a faluban lévő turulszobrot, majd lakossági fórumon vett részt, és tagtoborzást tartottak. A Jobbik feketeruhás, bakancsos hadseregének tagjai mellett szép számmal jelen voltak a szkinhedek és kopaszra nyírt bakancsos fiatalok is terepszínű katonai ruházatban.

A helybéliek hosszas tapssal fogadták a gárdisták okfejtését, miért van szükség megfélemlítő felvonulásaikra és puszta létezésükre, annak ellenére, hogy feloszlatásukról már tárgyal a Fővárosi Bíróság, igaz új bíróval, hisz a korábbi bírát, Öcsödi Ágnest életveszélyesen megfenyegették ismeretlenek.

A dejtári nem roma lakosok valószínűleg azért gondolták, hogy a fekete sereg tagjait is felkérik segíteni, mert a Pest megyei Galgagyörkön már bizonyították, pakolásban költöztetésben is "nagyon jók".

A problémájuk abból adódott, hogy Ózdról beköltözött a faluba egy cigány család, és a szomszéd szilvafája alól felszedtek pár darab lehullott gyümölcsöt. Mivel a kert nem volt árammal védve, mint Kesznyétenben, és nem halt meg és nem sérült meg életveszélyesen egy cigány sem, valahogy mégis meg kellene szabadulni tőlük - gondolták, ezért döntöttek, jobb lenne nekik nélkülük. Õk nem vesződnek, mint a pátkaiak holmi együttélési etikai kódexel, a legegyszerűbb, ha elköltöztetik őket.

Daróczi Sándorné, az MCF választási szövetség Nógrád megyei elnöke, az OCÖ képviselője, aki jelen volt a gárdisták rendezvényén közel száz társával, hogy kifejezze ellenérzését a feketeruhás szellemiséggel szemben, a RomNetnek azt mondta: a Jobbik végrehajtó szerve ismét a cigányság megfélemlítésére készült, de látva, hogy a romák egységbe tömörülve képesek kifejezni akaratukat, nem mertek újabb nyílt támadást, provokációt elkövetni.

Rendkívül veszélyesnek tartja viszont azt, hogy a helybéliek a gárdisták előadása után, amelyet a helyi kultúrházban tartottak, szinte feltüzelten mentek haza, többen szidalmazták és fenyegették a cigányokat, akik némán szemlélték az eseményeket. A roma politikus attól tart, hogy a szélsőséges eszmékkel megfertőzöttek támadást is intézhetnek a cigányok ellen, mint ahogy erre már több településen, az ország különböző pontjain is volt példa, felidézve a polgárőrök Molotov-koktélos támadásait cigányok ellen.

A "Prikezsia Gárda" és a náci szellemiség, a szélsőjobboldal előretörekvése ellen Budapestre, szeptember 20-ra a cigányság történelmének legnagyobb demonstrációját hirdette meg az MCF-et vezető Kolompár Orbán és választási szövetségesei, és a rendezvényhez több megyei Lungo Dromos szervezet is csatlakozott.