2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szűrővizsgálatokkal segítik a somogyi romákat
2008. 09. 11. 00:00

Szűrőprogram indul a somogyi romákért. Átlagosan ugyanis tíz-tizenöt évvel korábban halnak meg, mint a többségi társadalom tagjai.

- Nem jellemző, hogy a romák járnának szűrővizsgálatokra - mondta Bogdán Péter, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat kabinetvezetője. Noha életkörülményeik és a betegségek miatt is rövidebb ideig élnek, mint a többségi társadalom tagjai. Az önkormányzat a kaposvári Kaposi Mór kórházzal közösen elindít egy egészségügyi szűrőprogramot, amelynek fontos része a prevenció, a romákat érintő betegségek feltérképezése.

A kabinetvezető ugyanilyen fontosnak tartja, hogy kiépüljön egy gondozói hálózat. Azt mondta: az idős, beteg embereknek régen a családban volt helye. Ma ezt a szerepet átvette a köznyelvben elfekvőnek hívott kórházi osztály, ahol sokszor nem olyan színvonalon ápolnak, mint azt a család elvárná. Ezért volna fontos olyan gondozónők képzése, akik segítenének az idősek otthoni ápolásában, s nyilván a roma ember könnyebben elfogadja a roma gondozónőt.

Minderről a kabinetvezető a szeptemberben induló s 2011-ben záruló programjuk kapcsán beszélt. Létrehoznak ugyanis egy hálózatot, amelynek célja, hogy minden kistérségben legyen egy-két koordinátor - nem feltétlenül roma -, akiknek feladata többek között a kistérségekhez tartozó munkaügyi kirendeltségek munkájának segítése, a roma munkavállalók mozgósítása, motiválása a képzési és foglalkoztatási programokban való részvételre, valamint az érdekeik képviselete.

Megtudtuk: az önkormányzat programja az egészségügyi mellett lakhatási, oktatási, foglalkoztatási feladatokat fogalmaz meg. A kabinetvezető elmondta: a negatív diszkrimináció nem könnyíti meg a helyzetet. A minap beszélt egy jogi diplomás roma fiatallal, aki korábban azért nem kapott munkát, mert nincs még diplomája, most meg mással töltötték be a helyet.

- Ha nem Bogdán, Orsós, Kalányos neve van, a telefonbeszélgetés után még behívják, aztán jönnek a kifogások, amikor látják, hogy roma - mondta Bogdán Péter. Ugyanakkor hangsúlyozta: elutasítja a "megélhetési bűnözést", ám tény: nem igaz, hogy mindenki tud magán segíteni. Elég volt a látszólagos képzésekből, a kosárfonó tanfolyamokból, piacképes szakmákat kell tanítani, beruházásokhoz kapcsolódóan, s támogatni a romák önálló vállalkozóvá válását.

Például Barcs, Csurgó térségében az organikus mezőgazdaság adhatna lehetőséget. Segítség lehetne egy munkaerőbank is, ahova saját szakmájukkal szállnak be az emberek, s mintegy cserekereskedelem formájában, fizetőeszköz nélkül, munkakiváltással "fizetnek". Természetesen szabályozott keretek között.