2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ismét romát vertek a rendőrök Mohácson?
2008. 09. 11. 00:00

Azt állítja egy 17 éves, mohácsi fiatal, hogy rendőrök bántalmazták kedden délután. Egyik karján és hátán még látszik ütlegelés nyoma, erről látlelete is van.

A fiút biciklik eltulajdonításával gyanúsítják. A Dunántúli Naplónak úgy nyilatkozott, négy drótszamár elkötését elismerte, ám a rendőrök azt szerették volna, ha tíz kerékpárt vállal magára. Elmondása szerint kihallgatásra vitték, de már a rendőrautóban bántalmazni kezdték, hogy ismerje el, lopott. Ezt eleinte tagadta, majd vallott. Mindeközben egy erdőbe vitték be, letérdeltették, úgy folytatták ütlegelését - emlékszik.

Kovács István, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, de a sértett maga sem lát feltétlenül összefüggést a között, hogy a rendőrök bántalmazták a fiatalembert, s hogy a fiú cigány származású. A kisebbségi önkormányzat vezetője kiemelte, akárkit bántottak volna jogtalanul, az megengedhetetlen lenne. Ha valaki lopott, bűnhődjön érte a törvények szerint, a túlkapásokat viszont meg kell fékezni. Az elmúlt évben négy esetről is beszámoltunk, ahol azt állították - mindenütt roma származásúak -, hogy jogtalan rendőri bántalom érte őket Mohácson.

Kerestük a megyei rendőr-főkapitányságot is, akik azt írták: "Információink szerint a gyanúsított feljelentést tett a rendőrök ellen, bántalmazás miatt, hasonlóan néhány korábbi ügyhöz. A sorozatos feljelentések alapján vélelmezhető, hogy néhányan úgy gondolják, a rendőrök támadása elbizonytalanítja, akár el is lehetetleníti intézkedéseiket, személyüket. Minden ilyen esetben kívülálló szerv vizsgálja az ügyet, és hoz döntést. Rendőröket elmarasztaló döntés az említett esetekben nem született".