2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Munkát, kenyeret: szombaton tüntetnek a romák Szlovákiában
2008. 09. 10. 00:00

Szombaton rossz szociális helyzetük miatt tüntetni fognak a romák a Királyhelmec melletti Lelesz községben.

A tüntetést az Egyesült Roma Politikai Pártok (ZRPS) polgári társulás elnöke, Mikulás Horváth szervezi, becslése szerint 300 ember vesz részt majd a demonstráción. Horváth már augusztus közepén figyelmeztette a kormányt: ha nem teljesítik választási igéreteiket és nem tesznek semmit a kelet-szlovákiai munkanélküliség felszámolásáért, tüntetni fognak.

"Nem engedjük, hogy a roma apáknak külföldre kelljen menniük munkát keresni, itt is van munka" - jelentette ki szerdán Horváth, hozzátéve, hogy szombaton "munkát, kenyeret" fognak követelni.

Korábban a roma szervezet elnöke azt tervezte, hogy 1500 embert mozgósít, végül azonban úgy döntött, hogy kisebb méretű tüntetést tartanak, hogy megelőzzék az esetleges rendbontásokat. Emiatt nem a járási székhelyen, Tőketerebesen, hanem Leleszen tartják majd demonstrációjukat.

2004-ben pont Tőketerebesen és környékén tört ki "éhséglázadás" a romák körében, amikoris üzeleteket fosztottak ki, és a rendőrségnek több napig tartott, míg helyreállították a nyugalmat.

Horváth szervezete egyike a sok szlovákiai roma szervezetnek. Elmondása szerint az elmúlt hetekben próbált egyeztetni a szociális minisztériummal, de végül nem jött össze a tárgyalás. Dusan Èaploviè kisebbségekért is felelős kormányalelnök korábban párbeszédre szólította fel Horváthot.