HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Munkát, kenyeret: szombaton tüntetnek a romák Szlovákiában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Szeptember 10    Forrás: bumm, bumm,CTK


Ez a cikk archív

Szombaton rossz szociális helyzetük miatt tüntetni fognak a romák a Királyhelmec melletti Lelesz községben. A település 1900 lakosából hivatalosan 1434 magyar, 238 szlovák és 217 cigány, valójában azonban a lakosság több mint harmada roma.

Hirdetmény

A tüntetést az Egyesült Roma Politikai Pártok (ZRPS) polgári társulás elnöke, Mikulás Horváth szervezi, becslése szerint 300 ember vesz részt majd a demonstráción. Horváth már augusztus közepén figyelmeztette a kormányt: ha nem teljesítik választási igéreteiket és nem tesznek semmit a kelet-szlovákiai munkanélküliség felszámolásáért, tüntetni fognak.

"Nem engedjük, hogy a roma apáknak külföldre kelljen menniük munkát keresni, itt is van munka" - jelentette ki szerdán Horváth, hozzátéve, hogy szombaton "munkát, kenyeret" fognak követelni.

Korábban a roma szervezet elnöke azt tervezte, hogy 1500 embert mozgósít, végül azonban úgy döntött, hogy kisebb méretű tüntetést tartanak, hogy megelőzzék az esetleges rendbontásokat. Emiatt nem a járási székhelyen, Tőketerebesen, hanem Leleszen tartják majd demonstrációjukat.

2004-ben pont Tőketerebesen és környékén tört ki "éhséglázadás" a romák körében, amikoris üzeleteket fosztottak ki, és a rendőrségnek több napig tartott, míg helyreállították a nyugalmat.

Horváth szervezete egyike a sok szlovákiai roma szervezetnek. Elmondása szerint az elmúlt hetekben próbált egyeztetni a szociális minisztériummal, de végül nem jött össze a tárgyalás. Dusan Čaplovič kisebbségekért is felelős kormányalelnök korábban párbeszédre szólította fel Horváthot.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt