HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megalakult a Magyar Demokratikus Charta

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Szeptember 09    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Megalakult az erőszak, a gyűlölet és kirekesztés ellen létrehozott Magyar Demokratikus Charta. Az alapítók között számos szocialista politikus, értelmiségi, és néhány szabaddemokrata képviselő és roma vezető is megtalálható.

Hirdetmény

A rendezvényen Mizsei Béla egykori kisgazda politikus arra szólította fel a cigány értelmiséget: nagyon gyorsan regulázzák meg a romákat, talán akkor változtatnak magatartásukon. A magyar gárda akciói ugyanis termékeny talajra találtak - mondta -, mert magatartásuk miatt sokan viszolyognak a cigányoktól. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke erre válaszul felszólalását úgy kezdte: a felhívásra megregulázom magam, és rendkívül visszafogott leszek a magyar politikusokkal és értelmiségiekkel szemben. Majd úgy folytatta: a hazai romák a második világháború utáni legdurvább időszakot élik. Megrázónak tartja, hogy a polgári demokrácia sem volt képes megvédeni a legszegényebbek érdekeit, az önkormányzatok szabadon dönthettek a romák kirekesztéséről, a legrosszabb helyzetűek ma is nyomortelepek gettóiban élnek.


A Magyar Demokratikus Charta szövege:

FELHÍVÁS

Magyarországon immár közel két évtizede demokrácia van. Mi, magyarok- történelmünkben először - szabadok vagyunk, a szabadság rendjében élünk. A magyar demokrácia azonban ingatag, szabadságunkat veszély fenyegeti. Mi, a Magyar Demokratikus Charta részesei azért jöttünk össze, hogy figyelmeztessünk erre a veszélyre, és kezdeményezzük az elhárítását. Az elmúlt két évtizedben megtanultuk, hogy a demokráciához nem elég, ha törvények rögzítik a választás, a vállalkozás, a véleménynyilvánítás szabadságát. A demokrácia csak akkor működőképes, ha a nemzeti politikai közösség minden tagja a közösség tagjaként fogadja el a többieket. Akkor, ha a nemzet dolgaiban másként gondolkodókat, más jövőképet követőket politikai vetélytársnak, nem pedig kiküszöbölendő ellenségnek tekinti. Csak ha verseny és partneri viszony érvényesül a sokaknak mintát adó politikai szférában, akkor számíthatunk arra, hogy a másik elfogadása életünk minden területén elterjed és uralkodóvá válik. Az elmúlt években ennek ellenkezőjét tapasztaljuk: az antidemokratikus politikai erők újra meg újra magukkal azonosítják a nemzetet, és megtagadják politikai vetélytársaiktól a nemzeti ügy képviseletének legitim voltát, idegen érdekek követőiként állítva be őket. A kirekesztés járványként terjed a társadalomban, s egyes csoportok újra meg újra elvitatják a kisebbséghez tartozóktól, a másként gondolkodóktól, más nézetet vallóktól, más életmódot követőktől, más szenvedélyeknek hódolóktól a jogot, hogy egyenrangú polgárokként a nemzeti közösség tagjai lehessenek. A mindennapi kirekesztést, rasszizmust és a terjedő erőszakos fellépést megtévedt polgártársaink szemében a politikai kirekesztés legitimálja. Amit évek óta tapasztalunk, az a nemzeti közösség visszafordíthatatlan szétesésével fenyeget. Akinek drága a magyarok szabadsága, aki híve a magyar demokráciának, annak szembe kell szegülnie ezzel a veszéllyel. Ennek jegyében újjáalakítjuk a Demokratikus Chartát. Figyelmeztetünk, tiltakozunk, szembeszegülünk, hogy együttes erővel megvédhessük a magyarok szabadságát, a fiatal magyar demokráciát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt