2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megalakult a Magyar Demokratikus Charta
2008. 09. 09. 00:00

Az alapítók között számos szocialista politikus, értelmiségi, és néhány szabaddemokrata képviselő és roma vezető is megtalálható.

A rendezvényen Mizsei Béla egykori kisgazda politikus arra szólította fel a cigány értelmiséget: nagyon gyorsan regulázzák meg a romákat, talán akkor változtatnak magatartásukon. A magyar gárda akciói ugyanis termékeny talajra találtak - mondta -, mert magatartásuk miatt sokan viszolyognak a cigányoktól. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke erre válaszul felszólalását úgy kezdte: a felhívásra megregulázom magam, és rendkívül visszafogott leszek a magyar politikusokkal és értelmiségiekkel szemben. Majd úgy folytatta: a hazai romák a második világháború utáni legdurvább időszakot élik. Megrázónak tartja, hogy a polgári demokrácia sem volt képes megvédeni a legszegényebbek érdekeit, az önkormányzatok szabadon dönthettek a romák kirekesztéséről, a legrosszabb helyzetűek ma is nyomortelepek gettóiban élnek.


A Magyar Demokratikus Charta szövege:

FELHÍVÁS

Magyarországon immár közel két évtizede demokrácia van. Mi, magyarok- történelmünkben először - szabadok vagyunk, a szabadság rendjében élünk. A magyar demokrácia azonban ingatag, szabadságunkat veszély fenyegeti. Mi, a Magyar Demokratikus Charta részesei azért jöttünk össze, hogy figyelmeztessünk erre a veszélyre, és kezdeményezzük az elhárítását. Az elmúlt két évtizedben megtanultuk, hogy a demokráciához nem elég, ha törvények rögzítik a választás, a vállalkozás, a véleménynyilvánítás szabadságát. A demokrácia csak akkor működőképes, ha a nemzeti politikai közösség minden tagja a közösség tagjaként fogadja el a többieket. Akkor, ha a nemzet dolgaiban másként gondolkodókat, más jövőképet követőket politikai vetélytársnak, nem pedig kiküszöbölendő ellenségnek tekinti. Csak ha verseny és partneri viszony érvényesül a sokaknak mintát adó politikai szférában, akkor számíthatunk arra, hogy a másik elfogadása életünk minden területén elterjed és uralkodóvá válik. Az elmúlt években ennek ellenkezőjét tapasztaljuk: az antidemokratikus politikai erők újra meg újra magukkal azonosítják a nemzetet, és megtagadják politikai vetélytársaiktól a nemzeti ügy képviseletének legitim voltát, idegen érdekek követőiként állítva be őket. A kirekesztés járványként terjed a társadalomban, s egyes csoportok újra meg újra elvitatják a kisebbséghez tartozóktól, a másként gondolkodóktól, más nézetet vallóktól, más életmódot követőktől, más szenvedélyeknek hódolóktól a jogot, hogy egyenrangú polgárokként a nemzeti közösség tagjai lehessenek. A mindennapi kirekesztést, rasszizmust és a terjedő erőszakos fellépést megtévedt polgártársaink szemében a politikai kirekesztés legitimálja. Amit évek óta tapasztalunk, az a nemzeti közösség visszafordíthatatlan szétesésével fenyeget. Akinek drága a magyarok szabadsága, aki híve a magyar demokráciának, annak szembe kell szegülnie ezzel a veszéllyel. Ennek jegyében újjáalakítjuk a Demokratikus Chartát. Figyelmeztetünk, tiltakozunk, szembeszegülünk, hogy együttes erővel megvédhessük a magyarok szabadságát, a fiatal magyar demokráciát.