2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jogerősen nem bűnös a fonyi fa tolvaj gyilkosa!
2008. 09. 05. 00:00

Nem bűnös az a természetvédelmi őr, aki tavaly októberben fegyverével lelőtt egy cigány férfit, aki apjával fát szedett a borsodi település erdejében.

Jogerősen, immár a Legfőbb Ügyészség döntése szerint jogos önvédelemből lőtt a természetvédelmi őr, akkor, amikor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fonyban a 39 éves férfi 75 éves apjával fát gyűjtött az erdőben, és a két férfi "támadólag", egyikük fejszével és motoros fűrésszel támadtak rájuk.

Az agyonlőtt férfi apja akkor úgy nyilatkozott, hogy nem volt egyértelmű a felszólítás, a természetvédelmi őr "gyorsan lőtt" és szinte "kivégezte fiát".

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság akkor úgy nyilatkozott, hogy az adatok szerint Fony település határában a motoros fűrész hangjára figyelt fel két természetvédelmi őr. A fűrésszel két férfi vágta a fát, és amikor a természetvédelmi őrök felszólították őket, hogy hagyják abba az illegális fakivágást, egyikük baltával ellenük fordult. Az egyik természetvédelmi őr figyelmeztetésként a levegőbe lőtt, ám a férfi nem hátrált. A természetvédelmi őr elmondása szerint ezért lőtt a 39 éves fonyi támadóra, aki a helyszínen életét vesztette. Az őrök a lövést követően mentőt és rendőrséget hívtak, de azok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A nyomozást - a természetvédelmi őr ellen - emberölés bűntette miatt rendelték el, a Borsod megyei ügyészség első körben megszüntette az eljárást, mivel a jogtalan támadást és az élet kioltására irányuló fenyegetést bizonyítottnak, valósnak találta, tehát jogos önvédelemként értékelte. A férfi apja fellebezett a döntés ellen, a Legfőbb Ügyészség azonban szintén az eljárás megszüntetése mellett döntött.

Az apával szemben az encsi városi ügyészség felfegyverezve, hivatalos személy elleni erőszak bűntette és lopás bűntette miatt nyújtott be vádat idén augusztus 23-án.

Az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője a döntéssel kapcsolatban a RomNetnek úgy fogalmazott: csalódott a döntésben, és úgy véli, sérült az igazságszolgáltatás, ugyanis már az is elég büntetés egy szülőnek, ha elveszti gyermekét, ráadásul hajlott öreg korára börtönbüntetéssel fenyegetik azért, mert a nélkülözés, az éhínség rákényszeríti az embert arra, hogy télvíz idején fát gyűjtsön, hiszen pénz nélkül nem tudnak tüzelőt venni.