2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiltott, mégis létezik a szegregáció
2008. 09. 01. 00:00

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány hét település iskoláinak tanévnyitójára ment el, hogy megnézze szegregált-e ott az oktatás.

2006 április 27: roma szülők érkeznek gyermekeikkel a miskolci Selyemréti Általános iskola elé, hogy beírattassák őket. Nem sikerül nekik. A roma gyerekek zöme ugyanis egy másik iskolába jár Miskolcon, a József Attilába. A hátrányos helyzetű gyermekek esélyeiért küzdő alapítvány négy évig tartó pereskedés után csak mostanra érte el, hogy már nem indítottak első osztályt a József Attila Általános Iskolában.

Ennek az a következménye, hogy kifutó rendszerben fokozatosan megszűnik a József Attila általános iskolában a szergregált oktatás - nyilatkozta Budai Zoltán, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza.

2004 óta a közoktatási és az egyenlő bánásmódról szóló törvény is tiltja a szegregációt. Mohácsi Erzsébet azt mondja: a roma gyerekeknek fenntartott iskolákban gyakorlatilag munkanélkülieket képeznek. "A nyolcadik osztályt úgy fejezik be, hogy nem kapnak egy olyan bizonyítványt, amivel tovább tanulhatnának és majd később piacképes tudást szerezhetnének" - közölte Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az alapítvány szerint egy, a korábbi szakfelügyeleti rendszerhez hasonló intézményt kellene működtetni, amely ellenőrizné az iskolákat, és szükség esetén szankcionálhatna.