HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tiltott, mégis létezik a szegregáció

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Szeptember 01    Forrás: dunatv.hu


Ez a cikk archív

Hiába tiltja 2004 óta törvény, sok helyen még most is külön iskolába, vagy külön osztályba járhatnak a roma gyerekek. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány hét település iskoláinak tanévnyitójára ment el, hogy megnézze szegregált-e ott az oktatás.

Hirdetmény

2006 április 27: roma szülők érkeznek gyermekeikkel a miskolci Selyemréti Általános iskola elé, hogy beírattassák őket. Nem sikerül nekik. A roma gyerekek zöme ugyanis egy másik iskolába jár Miskolcon, a József Attilába. A hátrányos helyzetű gyermekek esélyeiért küzdő alapítvány négy évig tartó pereskedés után csak mostanra érte el, hogy már nem indítottak első osztályt a József Attila Általános Iskolában.

Ennek az a következménye, hogy kifutó rendszerben fokozatosan megszűnik a József Attila általános iskolában a szergregált oktatás - nyilatkozta Budai Zoltán, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza.

2004 óta a közoktatási és az egyenlő bánásmódról szóló törvény is tiltja a szegregációt. Mohácsi Erzsébet azt mondja: a roma gyerekeknek fenntartott iskolákban gyakorlatilag munkanélkülieket képeznek. "A nyolcadik osztályt úgy fejezik be, hogy nem kapnak egy olyan bizonyítványt, amivel tovább tanulhatnának és majd később piacképes tudást szerezhetnének" - közölte Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az alapítvány szerint egy, a korábbi szakfelügyeleti rendszerhez hasonló intézményt kellene működtetni, amely ellenőrizné az iskolákat, és szükség esetén szankcionálhatna.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt