2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mi fán terem a cigánybűnözés?
2008. 08. 31. 00:00

Egyébként eredetileg a Heti Válasz végeztette a felmérést a Nézőpont Intézettel, és igencsak érdekes kérdéseket is feltettek a népnek.

Egyébként eredetileg a Heti Válasz végeztette a felmérést a Nézőpont Intézettel, és igencsak érdekes kérdéseket is feltettek a népnek. Például a "A cigánybűnözés létező jelenség-e ma Magyarországon?" provokatív kérdésre is várták a választ, holott a magyar emberek többsége nem is tudja pontosan, hogy mit is jelent a cigánybűnözés (sőt, azon is vita folyik, hogy egyáltalán létezik-e ilyen szó).

Uccu neki, hát kíváncsiak voltunk arra, hogy mi tudunk-e legalább 10 ember megkérdezésével valami hasonló - persze nem reprezentatív - felmérést végezni. Nos, tudtunk, és az éppen elkapható kétszámjegyű kolléga hadra vonásával elkészült a mi kis felmérésünk, amelyet a nézőpontos "hivatalos" vizsgálattal egybevetettük, és az adatok böngészése közben érdekes - de cseppet sem meglepő - végeredményre bukkantunk.

Kedves aranyos politikusaink

Kezdjük a könnyedebb kérdéssel: "Szívesen látná, ha az alábbi politikusok a jövőben is fontos szerepet töltenének be a közéletben?" Hát, bizony bármilyen felmérést is végeznek bármely fórumon, a tuti befutó megvan, a debreceni polgármester, Kósa Lajos személyében. Nem hozott más eredményt szerkesztőségünk villámkörkérdése sem: a Hírextra szimpátiája szerint is Kósa a legelviselhetőbb 73 százalékkal. A színek viszont rögtön a második helyen kiegyenlítődnek: Szili Katalin végzett az ezüstérmes helyen.

Most néhány olvasóban biztos felmerült a kérdés, hogy miért nem Sólyom László? Nos, ha úgy kérdeznénk, hogy a köztársasági elnök, akkor minden bizonnyal jobban szerepelne - de valahogy a Sólyom név nem hozza ezt az eredményt. S hogy ki az utolsó a Nézőpont és a mi felmérésünkben is? Az egyik pénzügyminiszter úr éppen csak hogy megelőzi a másikat: Kóka János továbbra is tökutolsó, őt még megelőzi az elmúlt hónapokban óriásit zuhanó Veres János.

Ez pedig alig tér el a "sokévi átlagtól", s a Heti Válasz eredményével összevetve is csak egy-egy névnél tapasztaltunk eltérést - de akkor aztán nagyot. Orbán Viktor például pont feleannyi szimpátiapontot kapott tőlünk, mint Gyurcsány Ferenc - a hetilap felmérése pont fordítva hozza az erőviszonyokat (nem akarunk mentegetőzni, és azt sem szeretnénk, ha ezek alapján beskatulyáznának bennünket - mondjuk inkább azt, hogy nálunk egyik kulcsvezér sem enne meg sok sót).

Politikusbűnözés sincs...

Folytassuk a legfelháborítóbb és legkétértelműbb kérdéssel, amit feltett a Nézőpont Intézet annak a szerencsés ezer embernek. "A cigánybűnözés létező jelenség ma Magyarországon" - ezzel az állítással kellett egyetérteni, vagy nem egyetérteni. Nos, végül is a válaszadók 91 százaléka szerint létezik, ami iszonyatosan nagy szám - a Hírextránál viszont ez a kérdés ütötte ki a biztosítékot.

Ugyanis a kérdés és maga a szó sem egészen normális. - Kétértelmű és provokatív - mondta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is a Hírextrának. - Lényegében ezt a kijelentést vissza kell utasítanom, ugyanis a kriminológia ilyen fogalmat nem ismer. Ez a felmérés nem foglalja magában az ország összlakosságának véleményét, kétlem, hogy ez jellemezné ma Magyarországot. Ugyanúgy, ahogy nincs politikusbűnözés és zsidóbűnözés, sőt magyarbűnözés sem, nincs olyan hogy cigánybűnözés. Ezeknek a felméréseknek van egy uszító jellegük, pedig én meg vagyok róla győződve, hogy ebben az országban békében kellene élnünk. Egy olyan nemzeten belül, ahol ilyen mély politikai és erkölcsi válság van, ahol ennyire nem érzi az egyszerű ember a saját bőrén a gazdasági növekedést, ott általában az emberek bűnbakot keresnek. S persze hogy megtalálják a hazai cigányságot. Az pedig valószínű, hogy a megkérdezettek nem voltak tisztában egyáltalán a fogalommal sem - ez pedig a kérdezők hibája - tette még hozzá a OCÖ elnöke.

S akkor térjünk vissza egy kicsit a Hírlap harmadik oldalára és ha már így alakult, barátkozzunk meg a kijelentéssel, hogy mégis létezik cigánybűnözés. Na, de akkor már azt sem lenne rossz tisztázni, mit is jelent ez - még akkor is, ha talán maga az újságíró sem tudja...

Kérdezz-felelek

Aztán a több, mint fél ország álomképének felidézése következett: "Részt venne-e egy most vasárnapi parlamenti választáson?" Az persze nem meglepő, hogy nálunk szinte mindenki részt venne - a felmérésben viszont csak a lakosság háromnegyede. Csak? 75%-os részvétellel bizony dülleszthetné a mellét a magyar demokrácia. Ezzel pedig még nincs vége, a további állítások, amivel lehetett egyet és egyet nem érteni:

- a szociális segélyért cserébe kötelezővé kell tenni a közmunkát azok számára, akik munkaképesek - nyolcvanhat százalék egyetért ezzel a kijelentéssel, ami teljesen reális, mellesleg szerintünk is.

- a cigánybűnözés létező jelenség ma Magyarországon - na ezzel a kérdéssel mi sem tudtunk mit kezdeni. Legtöbben csak bámultuk jobbról, lesegettük balról, de nem értettük. Mit is akar ez jelenteni? Azt, hogy a cigányság mindenképpen bűnöz? Vagy azt, hogy a bűnözők többsége cigány? Esetleg azt, hogy a bűnöző cigányok mindegyike azért bűnöző, mert cigány?

- a romák hajlamosabbak a bűnelkövetésre, mint a nem romák - na ez már valamilyen szinten érthetőbben feltett kérdés, és a magyar közhangulatot híven tükrözi a válasz is: több, mint a megkérdezettek háromnegyede egyetért. Na most az hogy van, hogy többen mondják azt, van cigánybűnözés, de kevesebben, hogy a romák hajlamosabbak a bűnözésre? Ezen valahogy még dolgozni kéne.

- Magyarországon munkájukhoz képest jól megfizetik a rendőröket - így szólt az utolsó előtti kérdés. Na most, amennyire rosszul jött ki a cigányok számára a felmérés, annyira jól a zsaruknak. Másfélszer annyian mondták ugyanis, hogy ez bizony nem egészen így van, de az is igaz, hogy ennél a kérdésnél nem tudtak a legtöbben mit mondani - tényleg, mennyit is keresnek a zsaruk?

- a magyar rendőrség alkalmatlan a feladata ellátására - na ez meg már megint a provokatív válaszút, de úgy néz ki, a magyarok nem haragudnak a fakabátokra, még ha nem is mindig szívlelik őket. A megkérdezettek több, mint fele ugyanis amondó, hogy igenis jól végzik a munkájukat - még akkor is, ha a Magyar Hírlapban úgy tálalták a dolgot, hogy a megkérdezettek egyharmada szerint a rendőrség alkalmatlan feladata elvégzésére. A félig teli, félig üres pohár esete egy kis tupírral megspiccentve, igazi made in Magyar Hírlap...