2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Angyalkommandó a rasszizmus ellen
2008. 08. 15. 00:00

Angyalkommandó látogatott el a Móricka című vicclap szerkesztőségéhez, hogy jelképesen megtisztítsa a lap főszerkesztőjének fejét a rasszista gondolatoktól.

Civilek tiltakoztak a Móricka című viccújság szerkesztősége előtt tegnap múlt héten közölt rasszista képregénye miatt: híres cigány művészek nevei mögé bújó "angyalok" mosták meg az újság főszerkesztője, Szűcs Alfréd fogát - jelképesen. A Szűcs-bábuval és takarítóeszközökkel felvonuló Angyalkommandó a tisztogatás közben "A csúnyabeszédet kimossuk a szádból ... A koponyáját is mossuk meg, onnan is jön ... Tiszta látás, a szemét is" jelszavakat mondta kórusban. Ezzel utaltak előzetesen meghirdetett programjukra, amely szerint a rasszizmus, és a gyűlöletkeltés ellen kívánnak fellépni. Mint mondták: a mostani képregény átlépett egy határt, amellyel már nem a vicc, hanem a gyülöletkeltő beszéd kategóriáját érték el. A négy tüntető próbálta Szűcsöt is kihívni a szerkesztőség elé, ám ő - mint munkatársai mondták - vidéki elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni. A Cinka Panna név mögé bújó angyal lapunknak kérdésére elmondta: ha a főszerkesztő kijött volna, ajándék fogkefét adnak át neki, hogy megmoshassa a fogát igazából is.

Eközben Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman is szót emelt a viccújság ellen. A Roma Sajtóközpont (RSK) beszámolója szerint Kállai ugyan vizsgálatot nem indíthat hasonló esetekben, de büntetőfeljelentésen gondolkodott. Miután azonban tudomására jutott, hogy ezt már más szervezetek megteszik, külön nem kívánja ezt kezdeményezni - írja az RSK.

Eddig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), a Roma Polgárjogi Alapítvány, az RSK és magánszemélyek jelezték: közösség elleni izgatás miatt feljelentik a képregényt közlő újságot. A képregény miatt a MÚOSZ már kizárta soraiból a lap főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot. A Mórickát egyébként a hárommilliós törzstőkével bejegyzett Rockcity Kft. adja ki, amelynek egyik ügyvezetője maga a főszerkesztő.

A hvg.hu múlt hét csütörtökön adta hírül az RSK híre alapján, hogy cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma. A negyvenötezer példányszámban megjelenő lap megújulását nagyméretű plakátokkal is hirdetik országszerte. A plakátokon a "harcsabajuszú, fülbevalós, lófogú cigányként" ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a "szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, gyilkolászó" tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyek a roma tücsköket többi között perverz szexuális pózokban ábrázolják. A verses "mese" egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására, majd azzal a tanulsággal végződik: "Ne hagyd, hogy két Tücsök is/ Jusson egy Hangyára!"

A képregényből vett cigányellenes karikatúra plakátja sok újságosstandon látható szerte az országban. Szakmai szervezetek és szakemberek példa nélkülinek tartják a történteket. Az újság főszerkesztője szerint azonban a képregény "még elmegy" - írta a hvg.hu portál.

A civilek a RomNetnek is eljuttatott közleményében olvasható:

"Az Angyalkommandó művészeti csoport, része az Összefogás Mozgalomnak az Erőszak Ellen.

Az Angyalkommandó tiltakozik a Móricka hecclap gyűlöletkeltő, cigányellenes, rasszista, a harmincas évek legsötétebb korszakát idéző, sajtóetikailag tűrhetetlen képregénye és a főszerkesztő Szűcs Alfréd e tárgykörben tett nyilatkozata ellen.

Az Angyalkommandó felháborítónak tartja Szűcs Alfréd csúsztatásait, aki a vele elhangzott interjúban (Kossuth: A Nap történetei 2008.08 08./ 20.30.) úgy nyilatkozik, hogy ha a cigányság önmagát véli felfedezni az ábrázolt képekben, arról nem a képregény tehet. A képregényben eközben félreismerhetetlen utalások történnek a cigányságra, a roma kultúrára, mikor a tücsök és a hangya mese átiratában a tücsköt fülbevalóval, harcsabajusszal, cigánykalapban ábrázolják.

Az Angyalkommandó szeretné felhívni mindenki figyelmét arra, milyen határválasztó különbség van a hagyományos pesti vicc (ahol a sokszínű pesti, zsidó, cigány, kínai, meleg, szláv vagy bármilyen kisebbség humoros különbözőségei jelennek meg) vagy egy uszító hangvételű, gyűlöletkeltő, a közbeszédet eltérítő, uralni akaró és romboló nyomtatott anyag között, legyen az írás vagy képregény.

Az Angyalkommandó tiltakozik az anyanyelv és a képnyelv ilyen lealacsonyítása ellen.

Az Angyalkommandó felszólítja a többi sajtóorgánumot, a médiát és a törvénykezést, hogy a MÚOSZ-hoz hasonlóan határolódjon el és szankcionálja a hasonló eseteket, s legfőképpen vessen véget a közbeszéd mérgezésének.

Az Angyalkommandó megismétli azt a folyamatosan hangoztatott véleményét, hogy gyűlöletkeltés az, amikor egy egész csoportot általánosító, lealacsonyító meghatározásokkal illetnek. A gyűlöletkeltő beszéd nem tartozhat a szólásszabadság kategóriájába.

Az Angyalkommandó üdvözli a MÚOSZ gyors és hatékony intézkedését, Szűcs Alfréd kizárását a Magyar Sajtó képviselőit tömörítő szervezet soraiból."