2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyolc gárdista és 60 cigány a barcsi toborzón
2008. 08. 14. 00:00

Barcson is toborzott a Magyar Gárda. A Dráva parti városban hatvan cigány is megjelent az eseményen. Végül a toborzás nem járt sikerrel.

Barcsra két autóval és nyolc taggal érkezett meg a Magyar Gárda. Alighogy megkezdték a toborzást, 8-10 kocsi és több mint hatvan cigány vette körül őket a Boróka étterem parkolójában. Bár az éttermet előzőleg kibérelték a rendezvényre, a vállalkozó konfliktustól tartva inkább visszaadta a pénzt a gárdistáknak, s így azok kiszorultak az étterem parkolójába. A barcsi rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre; kutyás rendőrök biztosították, hogy senki ne akarjon balhét, s a béke a rendezvény végéig kitartson.

"Nem hergelni jöttünk, csupán azt szeretnénk jelezni, hogy ebben a városban erős és egységes cigányság él, amelyik megvédi magát, ha kell" - hangsúlyozták a demonstráló romák. A cigányok a közel kétórás toborzás idején végig a közelben maradtak, s láthatták, hogy a barcsiakat nem hozza lázba a Magyar Gárda. Azt persze most már soha nem lehet eldönteni, hogy a toborzás sikertelensége a szervezet tanainak, vagy a toborzókat körülvevő félszáz romának volt köszönhető. Egyesek valóban úgy vélték: a romák csak azért vonultak ki, hogy lássák: ki szimpatizál a Gárdával Barcson. Az is elhangzott: mivel most sikertelen volt a toborzás, majd több száz tagjával jön vissza a Gárda.

A rendőrök nem csak a békét biztosították, hanem a közvetítést is vállalták a két fél között, s a végén a gárdisták rendőri kísérettel hagyták el a várost.