2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Péli Tamás ma lenne 60 éves
2008. 08. 07. 00:00

Tiszadobon a festőművész, országgyűlési képviselő tiszteletére a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója és a helyi önkormányzat 1995. május 12-én emlékoszlopot emelt.

Péli Tamás Károly 1948. augusztus 7-én született Budapesten. Tanulmányait 1962-ben a Képzőművészeti Gimnáziumban végezte, ahol 1966-ban érettségizett. 1968 és 1973 között a Holland Királyi Képzőművészeti Akadémián tanult. Ezekben az években elsősorban Amszterdamban, de számos más nyugat-európai városban is kiállította műveit. A hetvenes évek második felétől Budapesten és az ország nagyobb városaiban, az 1980-as évektől Strasbourgban és Párizsban rendezett sikeres kiállításokat.

1974-től a Művészeti Alap tagja, 1980 és 1985 között a Fővárosi Tanács tagja volt. 1986 és 1987 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének, 1993-tól a Kethano Drom szerkesztőbizottságának tagja volt. 1992-ben a Magyar Szocialista Párt országos listáján került az Országgyűlés 1994-ben ugyancsak a párt országos listáján szerzett képviselői mandátumot.

A 46 éves korában elhunyt cigány festőművész, szocialista országgyűlési képviselő földi maradványait 1994. december 7-én a Kerepesi temetőben helyezték végső nyugalomra. Péli Tamást a Magyar Országgyűlés és a Magyar Szocialista Párt saját halottjának tekintette. "Képei eljutottak minden sarkába annak az országnak, amelyet szebbé, jobbá akart tenni" - ezekkel a szavakkal búcsúztatta képviselőtársát Gál Zoltán, az Országgyűlés akkori elnöke. A református szertartáson az MSZP parlamenti frakciója nevében Annus József méltatta Péli Tamás tevékenységét. A búcsúztatáson jelen voltak a cigány kulturális, politikai és civil szervezeti élet képviselői. APéli Tamást Munkácsy Mihály és Csontváry Kosztka Tivadar közelében helyezték örök nyugalomra. (Péli Tamás helyét az MSZP Országos Választmányának döntése értelmében Jakab Róbertné szerezte meg.)

Tiszadobon a festőművész, országgyűlési képviselő tiszteletére a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója és a helyi önkormányzat 1995. május 12-én emlékoszlopot emelt. Az emlékművet a parlamenti pártok képviselőinek jelenlétében - Annus József, az MSZP országgyűlési képviselője avatta fel. Az alkotó tiszteletére emelt emlékoszlop a kastély parkjában áll. Alkotója Salló István szobrászművész, aki a cigány mitológia jelképeit várta a tölgyfa oszlopra. A fiatalon elhúnyt művész gyakori vendég volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben, a gyermekvárosnak otthont adó Andrássy-kastélyban. Ott látható élete egyik főműve, egy hatalmas fali táblakép, a Születés-pannó. Ez a közel 43 négyzetméter nagyságú alkotás a cigányok magyarországi történetének dokumentatív összefoglalása. A panót 1993. szeptember 24-én adták át a tiszadobi gyemekváros számára.

Legjelentősebb művei közzé tartozik az a monumentális munkája, amely a Holland Képzőművészeti Akadémia falát díszíti. A pannó közel 50 négyzetméter nagyságú.

A különleges szín-és formavilágot létrehozó művész több mint 70 képét hagyta az utókorra. A parlamenti ülések alatt készített rajzaiból Parlamenti firkák címmel válogatás jelent meg.

Péli Tamás egykori budapesti lakóháza falán, a IX. kerületi Lónyai utca 13/B. szám alatt lévő épületen 2000. szeptember 12-én domborműves táblát avattak a festőművész emlékére. A Sándor Antal szobrászművész által készített alkotást a Cigány Művészek Baráti Köre és a Körtánc Egyesület állíttatta.

Péli Tamás emlékére 2006. szeptember 15-én rendeztek képzőmvészeti kiálíást Budapesten.