HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Molotov-koktélos és fegyveres támadás cigányok ellen Piricsén

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  piricse, Molotov-koktél
2008 Augusztus 07    Forrás: Hírstart


Ez a cikk archív

Molotov-koktélokat dobtak házakra, és lábon lőttek egy nőt Piricsén péntekre virradó éjjel - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint etnikai támadás történt.

Hirdetmény

A Nyírbátorhoz közeli településen két épületre dobtak Molotov-koktélt és rálőttek - mondta Fülöp Gergely.

A főhadnagy tájékoztatása szerint egy középkorú nő a lábán sérült meg egy lövéstől, amikor a kilépett az utcára, miután zajt hallott. A nő súlyos sérülést szenvedett, kórházba szállították.

A szóvivő elmondta: ismeretlen tettesek több Molotov koktélt dobtak az egymás melletti két lakóépületre, amelyben többen, köztük gyerekek is tartózkodtak. A szabolcsi rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított nyomozást.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek péntek reggel azt mondta: a piricsi kisebbségi önkormányzat vezetője kora reggel telefonon értesítette az esetről, mert közlése szerint az éjszakai támadás áldozatai a cigány kisebbséghez tartoznak.

Az MTI tudósítója helybeliektől úgy értesült, hogy az Ady Endre utcát főképpen cigányok lakják.

Az OCÖ elnökének véleménye szerint a Szabolcs megyei eset a múlt hónapi galgagyörki éjszakai támadás folytatása lehet, amikor ugyancsak Molotov-koktélt dobtak és többször rálőttek romák házaira ismeretlenek.

Kolompár Orbán közölte: az OCÖ figyelemmel kíséri a nyomozást, és egy általa vezetett, képviselői delegáció elindult a településre, hogy személyesen tájékozódjanak a történtekről.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szélsőjobboldali radikális eszme követői, megtestesítői rendszeres támadást intéznek a cigányság ellen, gyújtogatnak, lövöldöznek, gyilkossági kísérleteket követnek el" - jelentette ki, hozzátéve, a cigányok rettegésben tartása, megfélemlítése már hónapok óta tart, "és úgy látszik, most már továbbléptek, a megsemmisítésükre törekednek".

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek péntek délelőtt azt mondta: még tart a helyszíni szemle, de egyelőre olyan adat nem merült fel, hogy a támadásnak etnikai vonatkozása lenne.

A főhadnagy azt mondta: több lövést is leadtak a házakra, de hogy pontosan hányat, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem tudatta. Tájékoztatása szerint éles lőfegyverből adták le a lövéseket, amelynek típusát fegyverszakértői vizsgálat állapítja meg.

Kolompár Orbán arra a kérdésre, hogy a rendőrség szerint eddig nem merült fel etnikai vonatkozás az ügyben, úgy fogalmazott: több településen és több alkalommal megtörtént hasonló támadásnál is cigányok voltak az áldozatok, ezért nem lehet másról beszélni.

Hozzátette: elvárja a rendőrségtől, hogy rövid időn belül fogja el a támadókat, a bíróság pedig példás büntetéssel rettentse el, a hasonló bűncselekmények elkövetőit, tervezőit.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett meg

  • Elhunyt Balogh Lajos Paci, roma aktivista

  • Cigány szószóló: nem meglepő, hogy a cigányság a Fideszre szavaz

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódjaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt