HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az euróról rappelnek a romáknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Augusztus 07    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

A kormány többek között egy zenei CD-n is tájékoztatni fogja a romákat az euró bevezetését megelőző kampányban. Az albumon roma nyelven dalolnak és rappelnek majd az euróról. Igor Barát euró bevezetésért felelős kormánybiztos szerint a magyaroknak szórólap is elég lesz, bár ezek sem érkeznek házhoz.

Hirdetmény

"Nem titok, hogy a romák nagyon közel állnak a zenéhez, tánchoz és szórakozáshoz. A cédével esély van arra, hogy sokkal elfogadhatóbb módon szólítsuk meg őket" - nyilatkozta a ČTK hírügynökségnek Barát, aki szerint a romák kevésbé olvasnak újságot, és a rádió és televízió hírműsorait sem követik.

A lemezt, melynek Euródal a címe, szerdán mutatták be a kormány roma ügyekért felelős kormánybiztosának jelenlétében. Anina Botosová reméli, hogy a dalok sikert aratnak majd, és amikor ellátogat a romatelepekre, hallani fogja azokat. Minden dalnak más a szerzője, mindegyik más szemszögből közelít a témához - nyilatkozta ifjabb Ján Berky-Mrenica, az album egyik alkotója.

"Újévkor felébredsz, euróval fizethetsz" - kezdődik az egyik szám, melyet egy ismert rapper, El Suvereno ad elő, majd így folytatja: "A koronának annyi, az euró kopogtat az ajtón, fizethetsz vele szinte egész Európában. Schilling, frank, peso, líra és márka, emlékszik még valaki ezekre?"

A cédéből 20 ezer darab készült, ezeket a romatelepeken osztják majd szét. Igor Barát szerint nem kell attól tartani, hogy a romáknak nincs CD-lejátszójuk. "Mielőtt elkezdtük ezt a projektet, roma szakértőkkel egyeztettünk. A romáknak számos mindennapi háztartási berendezésük hiányzik, ám paradox módon CD-lejátszójuk sok van" - mondta.

A romákat a Romathan nevű vándorszínház is tájékoztatja majd: egy euróról szóló komédiát adnak elő.

A magyaroknak szórólap is elég, úgyis értenek szlovákul

Állítólag a magyarokat is speciális eurókampánnyal tájékoztatják majd, azonban az eddigi információk szerint ez csak abban merül ki, hogy a magyarlakta településekre magyar nyelvű szórólapokat küldenek szét.

"A polgárok a községi hivatalokban vehetik át a röplapokat, de az is lehet, hogy a hivatal szétosztja" - nyilatkozta kormánybiztos két héttel ezelőtt az Új Szónak, majd hozzátette: "Meggyőződésem és saját tapasztalatból is tudom, hogy a magyarok többsége Szlovákiában tud szlovákul, vagy legalábbis ért, tehát különösebb nehézségek nélkül szlovák nyelven is hozzájuthatnak majd a szükséges információkhoz."

A kormány sem lapokban, sem rádiókban, sem pedig televízióban nem tájékoztat magyar nyelven az euróról. Ficóék az általuk nem kedvelt országos napilapok olvasóit is büntetik a kampányból való kizárással: csak az általuk kedvelt Novy Cas című bulvárlapban tájékoztatnak az euró bevezetéséről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt