HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Holokauszt megemlékezés - Horváth Aladár beszéde

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Horváth Aladár
2008 Augusztus 04    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Augusztus másodikán azokra kell emlékezni, akiket elpusztított az emberiség legbarbárabb eszméje és rezsimje, akiknek azért kellett meghalniuk, mert nem magyarnak, hanem cigánynak születtek. Azért is indokolt az emlékezés, mert ma Magyarországon, az Európai Unió és a NATO tagállamában elsősorban a vidéken élő cigányságot rasszista erőszak fenyegeti, csakúgy, mint 64 évvel ezelőtt - mondta Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a fővárosi Nehru parkban tartaott megemlékezesen, hozzátéve, a vészkorszakra való emlékezés egyben figyelemfelhívás, kiáltás, hogy segítsetek megakadályozni az újfasizmus térhódítását Európában és Magyarországon" - fogalmazott a roma vezető. A roma jogvédő beszédét a RomNet az alábbiakban közli olvasóival.

Hirdetmény

Kedves Barátaim, tisztelt emlékező gyülekezet!
www.romnet.hu
Szeretettel köszöntöm Önöket a polgárjogi mozgalom közösségei és aktivistái nevében. Emlékezni jöttünk ma ide, a holocaust roma áldozatainak emlékműve elé, emlékezni azokra, akiket elpusztított az emberiség legbarbárabb eszméje és rezsimje.

Emlékezzünk együtt, romák és nem romák, világnézeti-politikai hovatartozásunktól függetlenül elődeinkre, akiknek azért kellett meghalniuk, mert "nem magyarnak, csak" cigánynak/romának születtek.

Bármennyire nem ildomos egy ilyen megemlékezésen a jelen dolgairól beszélni, de a helyzetünk olyan súlyossá vált, hogy ezt indokolttá teszi.

Mert ma, 2008-ban Magyarországon, az Európai Unió és a NATO tagállamában elsősorban a vidéken élő cigányságot fenyegeti a rasszista erőszak. A budapestiek valamivel nagyobb biztonságban vannak, ahogyan ez 64 évvel ezelőtt is volt.

Ezért a mai megemlékezésünk egyben figyelemfelhívás is. Kiáltás: segítsetek megakadályozni az újfasizmus térhódítását Magyarországon és Európában!

Tisztelt barátaim!

A kapitalizmusra áttérő államszocialista rendszerek leselejtezték a leggyengébbeket, azokat, akiket faji és szociális alapon kirekesztettek a gazdaságból és a társadalomból is. Az új, polgári demokratikusnak kikiáltott rendszer, a 3. magyar köztársaság sem volt képes beváltani a hangzatos szavak ígéretét, sőt: a legszegényebbek vágyott társadalmi integrációjából dezintegráció, társadalmi kizuhanás lett, a munkanélküliség csökkentésére, a felzárkóztatásukra szánt milliárdok hatástalannak bizonyultak, a romák demokratikus önszerveződéséből államosított, rövid pórázon tartott látszat-önkormányzatiság lett, miközben a liberális demokrácia vívmányai, a területi önkormányzataink szabadon döntöttek a legszegényebb cigányaik kirekesztéséről. Kiebrudalásukról a falu, a város közösségéből, annak munkapiacáról, iskoláiból, lakóközösségéből.

A legrosszabb helyzetűek a nyomortelepek gettóiba szorultak. Bármennyire is sérti ez a hatalmon lévők érzékenységét, de az érintett romák újra így hívják ma is: gettókba. Így hívják ma is azokat a zárványokat, ahova kiveti és összezárja őket a rendszer.

A gettólét szükségszerűen kriminalizálódó világa pedig felerősíti a faji előítéleteket, amely táptalajt ad a neofasiszta gyűlöletkeltésnek. Noha gyűlölni a cigányt akkor is lehet, ha nem gettólakó, csak szegény, de akkor is, ha gazdag, akkor is, ha asszimiláns, de még jobban, ha öntudatos.

Barátaim! Úgy tűnik Magyarországon a kapitalizmusnak a feudalizmussal kevert sajátos változata jön vissza. A helyi hűbérurak, jobb-és baloldali csákmáték földnek, különösen szőlőföldnek, közmunkának, szociális segélynek urai, zsellérként: "kenyér-szalonnáért" akarják dolgoztatni a munkakerülőnek, segélyezettnek beállított cigányokat. S aki erre nem hajlandó, kiköltözhet a leghátrányosabb helyzetű kistérség leghátrányosabb helyzetű településeibe, a "közöny zónáiba", a modernizációból kizárt gettókba.

Az unióban, a globalizációban csalódott vesztesek pedig bűnbakért kiáltanak. Nem kell messzire menjenek, itt vagyunk: Magyarország legszegényebb magyarjai, a cigányok, akiket faji és szociális alapon leválasztottak a közös nemzetről, és szembeállítottak önmagukkal. Önmagunkkal. Nem gondolkodik alaposan a nép, a gazdasági megszorító intézkedésekért, a foglalkoztatás-és szociálpolitika kidobott százmilliárdjaiért a legnyomorultabbakon akar bosszút állni.

Mit tehetünk, hogy megállítsuk ezt a nemzeti önpusztító folyamatot?

Az újnyilas söpredék tematizálja a médiát, a közbeszédet. A magyar szólásszabadság cigányügyben abszolút: minden következmény nélkül, bírósági bástyáktól védve lehet uszítani ellenünk. A kereskedelmi tv-csatornák egyes műsorai primitív, bűnöző, deviáns keleti népségként idegenítik el tőlünk a magyarságot, de a mértékadó műsorok is romákkal illusztrálják a negatív társadalmi jelenségeket. Az internetből ömlik a népirtó propaganda.

A szintén korlátlan gyülekezési jog alapján a rendőrség nem gátolja meg a fenyegető, megbotránkoztató nyilas felvonulásokat.

Beszédes kép és történet: kéthete Szikszón, kettős kordon választotta el a szélsőjobbos és roma ellentüntetőket, egyik sorban a rendőrök, a másikban a gárda egyenruhásai voltak! Hogyan bízhatunk abban, hogy a magyar rendőrség megvéd bennünket a "parlagírtóktól"?

Félelmünket tovább erősíti, hogy a szélsőjobboldallal szemben erőtlennek, tehetetlennek mutatkozik a központi kormányzás és magyar igazságszolgáltatás.

A legnagyobb baj az, hogy nincs éles határ, sőt: eltűnni látszik a határ a szélsőjobboldali uszítás és a demokratikus hatalmi politika között.

Innen szeretnénk üzenni, a helyi és országos politikusainknak, hagyjanak fel a hagyományos magyar önsorsrontó-önpusztító politikával, politikai forgatókönyvvel, a két világháború közötti politikai vezetők kisebbségpolitikai vakságával.

Tessenek, tisztelt közjogi méltóságok, mindahányan egyszerre és együtt kiállni, és elutasítani az uszítást, a tartósan és többszörösen kirekesztettek megbélyegzését, bűnbakká tételét!

És tessenek visszatérni a rendszerváltáskor kitűzött célokhoz!

Jogállamot akarunk! A kormány, az illetékes miniszterek határozottan lépjenek fel, hogy a bűnüldöző szervek szerezzenek érvényt a hatályos jogszabályoknak!

És ha ezek nem képesek megvédeni a törvénytisztelő magyar állampolgárokat, kezdeményezzék a törvények módosítását! Míg nem késő! Mert emberéletekről van szó, emberéletekről!Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt