HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Központi roma holokauszt megemlékezés az egykori auschwitz-birkenaui láger területén

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Augusztus 02    Forrás: HBA - RomNet


Ez a cikk archív

A roma holokauszt áldozatainak emléknapján a lengyelországi auschwitz-birkenaui egykori láger területén felállított roma holokauszt emlékmű előtt tartott központi megemlékezésen Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a magyar kormány képviseletében helyezte el koszorúját és mondott emlékező beszédet.

Hirdetmény

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott beszédében azt hangsúlyozta: a rasszista megnyilvánulások, utcai rendzavarások, kisebbségi csoportok elleni erősak visszaszorítása minden ország kormányának kötelessége, de a társadalom tagjainak is ki kell nyilvánítania, hogy elítélik a rasszizmust.

Csak összefogással, a szélsőséges eszmék elutasításával lehet üzenni a szélsőjobboldali előretörekvéseknek - fogalmazott Teleki László, hozzátéve, "a magyarországi Gyurcsány-kormány mindent megtesz, és eddig is megtett annak érdekében, hogy olyan példamutató európai tagállam legyen, amely faji, bőrszín, vagy bármely más alapon nem tesz különbséget ember és ember között."

Teleki László örömét fejezte ki, hogy a romák elleni diszkrimináció visszaszorítása mára európai szintre emelkedett, és az Európai Unió tagállamaiban a roma érdekképviseletek is egyre szervezettebbé, erősebbé válnak.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, aki már másfél évtizede minden emléknapon részt vesz a lengyelországi megemlékezésen azt is megjegyezte: a sok évtizeden át elhallgatott roma holokausztról ma már egyre több megemlékezést tartanak Magyarországon is, amelyeken kormánytagok, közjogi méltóságok vesznek részt, és ezek a megemlékezések kiemelkedően magas szintű rendezvénynek számítanak a környező országokban is.

"Emlékezni és emlékeztetni kell az emberiséget a 64 évvel ezelőtti gaztettekre, hogy soha többé ne fordulhasson elő" - mondta a magyar roma politikus, aki szerint példamutató cselekedete lesz a német kormánynak, hogy még idén Berlinben a Német Szövetségi Köztársaság parlamentje, a Bundestag előtt egy roma-szinti emlékművet állítanak fel a holokauszt roma áldozatainak, így egy méltó emlékmű, kegyhely előtt róhatják majd le tiszteletüket az emberek a vészkorszak áldozatai előtt.

Az auschwitz-birkenaui egykori láger területén tartott központi megemlékezésen sok száz emlékező, túlélő és leszármazott vett részt. A rendezvényen Csehország, Szlovákia, Lengyelország kormányának képviselői, a magyar kormány nevében Teleki László országgyűlési képviselő mondott beszédet. A magyar kormányt képviselő miniszterelnöki megbízott Kiss Róbert lengyel nagykövettel és Borzai Katalin főkonzullal közösen helyezte el az emlékezés koszorúit.

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjjel több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le a náci katonák.

A lengyelországi auschwitz-birkenaui egykori megsemmisítő láger területén 15 évvel ezelőtt állítottak emlékművet a meggyilkolt romáknak, és minden évben ezen a napon róják le előtte kegyeletüket az európai országok kormányának és roma szervezeteinek képviselői.

A szakértők félmillióra becsülik a második világháborúban kivégzett romák számát. A nácik 23 ezer cigányt deportáltak Magyarországról, és közülük 21 ezer az auschwitz-birkenaui táborban pusztult el.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt