HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Holokauszt-megemlékezés - Az RPA megemlékezése a Nehru parton

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Augusztus 02    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából megemlékezést tartott a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szombaton a IX. kerületi Nehru parkban, ahol a kormány képviselői és civl szervezeti vezetők megkoszorúzták az emlékművet.

Hirdetmény

A roma holokauszt 64. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen részvevők előtt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke arról beszélt: augusztus másodikán azokra kell emlékezni, akiket elpusztított az emberiség legbarbárabb eszméje és rezsimje, akiknek azért kellett meghalniuk, mert nem magyarnak, hanem cigánynak születtek.

Hozzátette: azért is indokolt az emlékezés, mert ma Magyarországon, az Európai Unió és a NATO tagállamában elsősorban a vidéken élő cigányságot rasszista erőszak fenyegeti, csakúgy, mint 64 évvel ezelőtt. "A mai emlékezés egyben figyelemfelhívás, kiáltás, hogy segítsetek megakadályozni az újfasizmus térhódítását Európában és Magyarországon" - fogalmazott a roma vezető.

Véleménye szerint a romák félelmét tovább erősíti, hogy a szélsőjobboldallal szemben erőtlennek, tehetetlennek mutatkozik a kormányzás, az igazságszolgáltatás, és nincs, vagy eltűnni látszik a határ a szélsőjobboldali uszítás és a demokratikus hatalmi politika között.

A rendezvényen felolvasták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelét, amelyben a kormányfő úgy fogalmazott: "itt az ideje, hogy belássuk: múltunkkal csak közös szembenézéssel számolhatunk el - csakis így leszünk képesek közösen írni a jövőt".

"Tudjuk, a romákkal szemben táplált előítélet nem szűnt meg a náci uralom bukásával: a hallgatás falai, így az előítéletek is, máig megmaradtak. És ma is vannak újra olyan félkatonai szervezetek, melyek gyűlöletet és félelmet keltenek a cigány emberek között. Megint járják a falvakat, és megint vannak olyan pártok, akik nem gondolják, hogy ezeknek az eszméknek, elveknek és szavaknak és tetteknek egyszer és mindenkorra megálljt kell parancsolni Magyarországon" - írja a kormányfő.

A levélben Gyurcsány Ferenc kijelentette: a Magyar Köztársaság minden lehetséges eszközzel megvédi polgárait a rasszista, gyűlölködő és fenyegető újfasiszta alakulatoktól, nem hagyják, hogy bárkit bántódás érjen származása miatt.

Az erős és határozott állami fellépés azonban önmagában nem elég - írja a miniszterelnök. Abban, hogy a gyűlölködők szava végre hatástalan legyen, valamennyi demokratának van feladata. Ezért támogat minden kezdeményezést a gyűlölet, a kirekesztés, az erőszak ellen.

"Az európai és a magyar cigányság szenvedésének széles körű megismertetése, a borzalmak közös feldolgozása segíthet az előítéletek leküzdésében, ahogyan az a zsidóságot ért megpróbáltatásokkal történt és történik a mai napig. Ezért joggal reménykedhetünk abban, hogy a vészkorszak történetének hiteles tolmácsolásával csökkenthető a napjainkban is fájó és fenyegető cigányellenesség is" - áll Gyurcsány Ferenc levelében, hangsúlyozva: mindannyiunknak készen kell állnia a szembenézésre és a párbeszédre, amit segíti annak a közel 100 szakembernek és gyakorló pedagógusnak a találkozása is Budapesten, akik a magyar kormány meghívására kidolgozzák a téma iskolai feldolgozásának lehetőségét. Új módszereket kutatnak, hogy a felnövekvő generációk jobban megismerhessék a rendelkezésre álló dokumentumokból kirajzolódó szomorú igazságot.

Göncz Kinga külügyminiszter azt mondta: a gyűlölet vonul településeken, kíséri a melegfelvonulást, más rendezvényeket, ezért lehet, hogy szigorúbb törvényekre és következetesebb jogalkalmazásra van szükség, de a civil kurázsi fontosságát is hangoztatta.

A múltból tanulva, a jövőbe nézve kell emlékezzük a holokausztra - zárta beszédét a kormány nevében felszólat szocialista politikus.

Jaffry Levine, az Egyesült Államok nagykövetségének képviselője azt mondta: a felelősség nem tűnhet el, a holokauszt történelmi tanulságának erősítenie kell a toleranciát.

Daróczi Ágnes, a Romédia Alapítvány nevében felidézte, hogy éppen 64 évvel ezelőtt egyetlen éjszaka 2987 cigányt végeztek ki na lengyelországi lágerben. A megemlékezés egyik szervezője feltette a kérdést: ha a gazdasági problémák miatt bűnbakká kiáltanak ki egy csoportot, ha meg lehet zavarni, támadni egy felvonulást, felgyújtani egy üzletet, mert zsidó a tulajdonosa, hová jutunk, elég bátrak vagyunk-e nemet mondani a bakancsosok menetelésének, a félelemkeltő megnyilvánulásoknak.

"Nincsenek bűnös népek, nemzetek, csak bűnös személyek, cselekedetek. Hiszünk a jogállamiságban, hogy a magyar és a cigány identitás nem fordítható szembe egymással, mert Magyarország a mi hazánk is" - mondta Daróczi Ágnes.

A rendezvény végén a köztársasági elnök, a kormány és több minisztérium, valamennyi parlamenti párt, roma önkormányzat és civil szervezet képviselője elhelyezte a megemlékezés koszorúit a parkban 2006-ban felavatott emlékmű előtt, majd közös virrasztást tartottak a háború áldozatainak emlékére.

A mementó Szabó Tamás szobrász és Maurer Klimes Ákos ipari formatervező alkotása, amely a krematórium izzó kemencéjét szimbolizálja. A három méter magas, fekete színű, háromszög alakú gránitoszlop belülről aranyozott. A kőbe vésett vágatokon keresztül egy bronzból mintázott, megnyomorított emberi alak látható a belső térben.

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjjel több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le a náci katonák.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt