2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A szélsőségek elutasítására szólítottak fel az OCÖ székházánál felszólaló állami vezetők
2008. 08. 01. 00:00

A rendezvényen felszólaló miniszterek azt hangsúlyozták, a szélsőséges eszméknek nincs helye sem a magyar, sem az európaii társadalomban, és mindent meg kell tenni a kirekesztő eszmék ellen.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke főhajtással tisztelgett a vészkorszak roma áldozatai előtt. Rövid beszédében úgy fogalmazott: a megjelentek főhajtásra jöttek azok előtt, akik a XX. század véres történelmében nem kevesebbet adtak, mint az életüket.

A rendezvényen felszólaló miniszterek azt hangsúlyozták, a szélsőséges eszméknek nincs helye sem a magyar, sem az európaii társadalomban, és mindent meg kell tenni a kirekesztő eszmék ellen.

Veress János pénzügyminiszter a kormány képviseletében mondott beszédében úgy fogalmazott: eljött az, idő, hogy a történelemben sokáig rejtve maradt roma holokaausztról is megemlékezzünk, ugyanis az emlékezés olyan fontos tanulságot hordoz, amiből ma is tanulnunk kell.

Sajnos ma is előfordulnak olyan helyzetek, amelyek Magyarországon a ,30-as és a ,40-es években fordultak elő, s a történelem egyértelműen igazolja, hogy nem lehet eltűrni ilyen jelenségeket - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a kormány határozottan szembeszáll minden olyan gyakorlattal és viselkedéssel, amely bárkit is meg akar félemlíteni.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkár azt hangsúlyozta: emlékezzünk, és emlékeztessünk, mivé fajul a gyűlöletbeszéd, a kirekesztés, amelyet először demonstráció, majd a félelemkeltés, később a tettlegesség, végül az embertelen gyilkolás követ. Összefogásra szólított fel, hogy "soha többé ne induljunk el ezen az úton".

Székely Tamás egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy miniszterként minden erejével arra törekszik, hogy a magyar egészségügy megőrizze azt a szellemiséget, hogy nem tesznek különbségeket ember és ember között bőrszín vagy vallási meggyőződés miatt.

Korózs Lajos a szociális tárca államtitkára hangsúlyozta: "kinyilatkozzuk, hogy nem engedjük meg a társadalom tudatos kettészakítását; nem adunk teret a nacionalista, szélsőséges, kirekesztő elképzeléseknek, és nem értünk egyet félkatonai alakulatok kéretlen erőfitogtató masírozásával".

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a társadalom egészének összefogást hirdette, mert mint fogalmazott, "a nácik reinkarnációja" ma is jelen van közöttünk. Ugyanakkor hozzátette: a cigányságnak nem kell félnie, mert a köztársaság józanul gondolkodó állampolgárai velük van. "Nem fogadjuk el a bakancsosok menetelését, meg kell szerveznünk a romák önvédelmét, de a jog eszközeivel" - mondta a roma politikus.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman ugyanakkor azt mondta: a roma társadalomnak nem önvédelmi mozgalmakra, hanem a közösség felkészült tagjaira van szükség, megfelelő szellemi munícióval kell rendelkeznie, és tudnia kell, milyen helyet foglaljon el a társadalomban.

Az országgyűlési biztos kijelentette: a politikai nyilatkozatok, aláírásgyűjtések ma már nem elegendőek, jogi lépésekre van szükség, ugyanakkor hozzáfűzte, nem a múltba kell révedni, önmagunkat ámítani, és le kell mondani azokról az illúziókról, hogy a mindenkori kormányok "csodaprogramokat" hoznak létre, amelyek megoldják a romák problémáit.

A jelenlegi programok, elképzelések, cselekedetek feleslegessé válhatnak, ha az oktatásban nem történik előrelépés, mert a következő generációt már csak ennek hangsúlyos programjával lehet megmenteni - tette hozzá.

Aliza Bin-Noun, Izrael nagykövete beszédében azt mondta: emlékezünk, és felhívjuk a figyelmet az emberi történelem legsötétebb korszakára, amikor a nácik szisztematikusan semmisítettek meg milliókat. Ez manapság különösen fontos, mert a "diszkrimináció ismét virulens, és ami még ennél is rosszabb, őrült szélsőségesek megpróbálják újraéleszteni a megaláztatást és a borzalmakat, amelyek feledhetetlenül elborítottak bennünket" - tette hozzá.

April H. Foley az Egyesült Államok nagykövete felidézte, hogy a koncentrációs támorokban tett látogatásakor és az Élet menetén átérezte a borzalmakon átesett emberek fájdalmát, és látta, hogy milyen embertelen pusztítás áldozatai lettek milliók egy beteg eszmének.

A rendezvény végén a köztársasági elnök nevében Kumin Ferenc főosztályvezető, az Országgyűlés nevében Szili Katalin házelnök, a kormány nevében Veres János, valamint több nagykövet, civil szervezetek, a parlamenti pártok közül pedig MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselői is elhelyezték koszorúikat az OCÖ Dohány utcai székházának falán lévő emléktáblánál.

A roma képviselet székházában megnyitották a roma holokausztról szóló fotókiállítást.

A roma holokausztról augusztus 2-án emlékeznek meg világszerte annak emlékére, hogy 1944 augusztus 3-ra virradó éjjel több mint háromezer romát, nőt, férfit és gyermeket végeztek ki az auschwitz-birkenaui táborban.