HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Horváth Aladár: a cigányság legdrámaibb helyzetét éli át

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Horváth Aladár
2008 Július 23    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A szociális kirekesztettség és a fizikai fenyegetettség miatt cigányság békebeli korának legdrámaibb helyzetét éli át ezekben a hetekben, hónapokban, és félő a helyzet még súlyosabbá válhat - jelentette ki Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hirdetmény

A társadalmi elégedetlenség miatt sorozatos bűnbakként állítják be a cigányságot, holott azt nem veszik tudomásul, Magyarország lakosságának 7-8 százaléka "kizuhant a társadalomból" - mondta Horváth Aladár megjegyezve, az ország lakosságágához viszonyítva a mélyszegénységben, embertelen körülmények között élők között valóban felülreprezentáltak a cigányok.

"Az elmúlt két évtized eredményeit figyelembe véve be kell vallani, hogy Magyarország foglakoztatási és a szociálpolitikája megbukott, a kapitalista Magyarország ne érte el, hogy a rendszerváltást követően leselejtezett cigányság felemelkedjen, faji és szociális alapon kirekesztették őket a társadalomból" - fogalmazott az RPA elnöke.

Horváth Aladár véleménye szerint a "monoki modellt" követő önkormányzatok javaslatai arra alkalmasak, hogy eldöntsék, ki az "érdemleges szegény", így arra kényszerítenek majd embereket, családokat, hogy elmeneküljenek, így hajléktalanná váljanak, és a fővárosban, vagy annak környékén bádogvárosokban éljenek majd.

Megjegyezte, 44, leghátrányosabb helyzetű, leszakadó kistérségben másfél millió ember él, ezért olyan szociális törvénymódosítást akarnak, amely figyelembe veszi, hogy a szegénység fő oka a területi különbség.

Képmutató az a politika, amely súlyos milliárdokat ad polgármesteri hivatalok terei előtti szökőkutak, díszelemek építésére, miközben két utcával lentebb nyomortelepeken élnek a cigányok, a közművek és az útépítések a telepek bejáratainál megállnak - fogalmazott Horváth Aladár. Hozzátette, a szociális segélyeken spórolna az ország, pedig azok megnyirbálásával alig pár milliárdot lehetne megtakarítani, de miközben a felső osztályhoz tartozók is megkapják ezeket a támogatásokat, de ahhoz nem nyúlnak - utalt a gyermektámogatási rendszerre, illetve a családi pótlékra.

Aggályosnak tartja azt is, hogy ki dönti majd el, mentálisan ki alkalmas munkavégzésre, oktatása, megjegyezve, az elmúlt két évtizedben több száz millió forintot fordítottak értelmetlen, munkalehetőséget soha nem biztosító képzésekre, például kosárfonásra, így azzal csak az oktatók, a tanfolyamszervezők jártak jól.

Horváth Aladár kijelentette: tudomásul kell venni azt is, hogy van egy réteg, amely olyan mértékben ment tönkre, hogy nem tudnak visszatérni a munka világába, őket az emberi méltóság érdekében az országnak kell eltartania. Elismerte, hogy a jelenlegi rendszer rossz, ezen változtatni kell, és az erre vonatkozó javaslataikat hamarosan eljuttatják a döntéshozóknak.

Iványi Gábor lelkész, az RPA kuratóriumi tagja a sajtótájékoztatón azt mondta: be kell látni, a mai kapitalizálódott világban nem mindenkinek jut munkahely, és nem a közösségre kell ráterhelni ennek felelősségét.

Hozzátette: a rendszerváltozás előtt a romák rendkívül rosszul fizető, egészségtelen körülmények között végezték el azt a munkát, amit mások már nem vállaltak el, és ma segélyért ugyanerre akarják kényszeríteni őket, és ráadásul így nem munkavállalóként jelennének meg. A megosztás politikájával operálnak pártok, emberek, akik kéretlenül állnak élére dolgoknak, miközben a felelősség terhe a romákra hárul - fűzte hozzá.

Iványi Gábor szerint "hecckampány" folyik a cigányság ellen, mondvacsinált okokkal támadják a közösséget. "Ezt használja ki a szélsőjobboldal, a Magyra Gárda, aki önmagát felhatalmazva, a gyenge és erőtlen bíróság, az összezavarodott, politikai nyomás alatt álló rendőrség mellett teljes önbizalommal, valóban félkatonai szervezetként menetel közöttünk" - jelentette ki.

Horváth Aladár azt mondta: abban bíznak, hogy a szélsőjobboldali ideológiák nem befolyásolják a demokratikus intézményeket, ugyanis a szólásszabadság védtelenné teheti a cigányságot. Az RPA elnöke azt mondta: a nyomor termeli ki az újfasiszta ideológiát, pedig a falusi nyomortól, az erőszaktól, az uzsorától és az élhetetlen élettől szenved cigány és nem cigány egyaránt. A politikai mindezt közönyösen nézi, így ezzel legitimizálja a szélsőjobboldali, cigányellenes nézeteteket. "A fegyver már jelen van, az első fizikai támadások megtörténtek" - utalt a galgagyörki lövöldözésre és a romák elleni Molotov-koktélos támadásokra, ezért véleménye szerint újra kell indítani a helyi demokratikus polgárjogi mozgalmakat, közösségeket, mert egy új felfogással ki kell törniük az embereknek a politikai gettóból.

A "borsodi cigányvajda" megnyilvánulásaival kapcsolatban úgy fogalmazott: nem tudnak azonosulni ezekkel a középkori intézményekkel amelyet egy feudalizált világban természetesnek tartottak, ugyanis tevékenységük önös, és nem a cigányság érdekeihez köthetők.

Az Országos Cigány Önkormányzatot arra figyelmezette Horváth Aladár, hogy amennyiben magára húzza a szociális problémák megoldását, és az hátrányosan érheti a cigányságot, őt terheli a felelősség majd az újabb nyomorhelyzet kialakulásáért.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt