HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki László a kormánynak és az Országgyűlés romaprogramjához vár támogatást

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Teleki László
2008 Július 11    Forrás: HBA - RomNet


Ez a cikk archív

A magyar kormánynak és az Országgyűlésnek konkrét programjai vannak romaügyben, és ehhez kell csatlakozni, ha valaki valóban tenni a akr a cigányságért - reagált Telei László az MSZP országgyűlési képviselője a jobboldali politikusok, civil szervezeti vezetők és szakértők részvételével zajlott pénteki tanácskozáson elhangzottakra.

Hirdetmény

A Járóka Lívia és Tőkés László európai parlamenti képviselők által összehívott kerekasztal-beszélgetésen résztvevők dokumentumba foglalva leszögezték: a magyarországi cigányság társadalmi integrációja nemzetpolitikai kérdés, nem szabad "pártpolitikai manipulációk" szintjére lealacsonyítani, mesterséges társadalmi feszültségkeltés eszközeivé tenni.

E mellett nemzetstratégiai kérdésnek is tartják a romaügyet, mivel a határok feletti nemzetegyesítés politikájának szerves része. Mivel Európában mintegy 11 millió cigány él, európai roma stratégiai tervet kell kialakítani - fogalmazták meg.

A kerekasztal a kormánynak azt javasolja, nevesített roma célú támogatásokra, civil szervezetek bevonásával hatékony monitoring-rendszerre, a cigányság 95 százalékos munkanélküliségének kezelésére van szükség, e mellett a falvakban "a fokozódó feszültségek enyhítésére" körzeti megbízottak kinevezésére van szükség. hívtak össze.

Teleki László erre reagálva azt mondta: a kormány középtávú cselekvési programjai valós lépéseket indítottak, és nem lehet kommunikációs programként említeni például a telepfelszámolást a szakképzést, hiszen itt valós cselekedetek történtek, a rendszerváltozás óta a Medgyessy és Gyurcsány-kormány mert először hozzányúlni ezekhez a dolgokhoz. A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hozzáfűzte: az Országgyűlés egy évvel ezelőtt ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a Roma Évtized Programról szóló határozatot, amely a négy fő prioritással - a roma lakosság oktatásával, foglalkoztatásával, egészségi állapotával és lakhatási helyzetével - foglalkozik, megjelölve e területeken az elérni kívánt célokat. Az intézkedésekről kétévente készítenek terveket, így a 2008-2009-es időszakról már döntött a kormány és több tíz milliárd forintot fordítanak a programra, ehhez vár támogatást - jegyzet meg.

Teleki László azt mondta: nem a cigányság, hanem a politika, és valamennyi kormány felelőssége, hogy nem sikerült a romáknak visszatérniük a munkaerőpiacra. Az utóbbi hat évben fejlődésnek indult a cigányság, és ennek nem örül a szélsőjobboldal, ezért intéz sorozatos támadást ellenük - mondta a roma politikus, hozzátéve, "nincs szükség utcai politizálásra, vissza kell hívnia onnan az embereket annak, aki oda küldte őket".

Széles Gábor javaslatáról szólva, miszerint 100 ezer munkahelyet tudna a cigányság körében azonnal teremteni, a miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: a gondolatmenet Orbán Viktor Fidesz-elnökéhez hasonlít, aki a munkanélküliség teljes megszüntetését ígérte, de ha a nagyvállalkozó nemcsak az ellenzéki pártvezér politikai szlogenjeit használja, hanem valós programja van, kész közvetíteni a kormány és Széles Gábor között.

Teleki László azt várja Járóka Líviától és Tőkés Lászlótól, hogy a következő uniós költségvetési ciklus tervezésénél a célzott romaprogramok finanszírozása mellett érveljenek. Megjegyezte, vannak olyan ügyek, így az olaszországi ujjlenyomatvétel romáktól, amelyeknek az ország belügyeinek kell lenniük, és a kormányuknak kell megoldania a problémát, és nem tartja jónak, hogyha felfelé tolják a felelősséget.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélőjeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt