2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romaügyi javaslatokat fogalmaztak meg a kormány részére jobboldali politikusok
2008. 07. 11. 00:00

A magyarországi cigányság társadalmi integrációja nemzetpolitikai kérdés, nem szabad "pártpolitikai manipulációk" szintjére lealacsonyítani, mesterséges társadalmi feszültségkeltés eszközeivé tenni.

A jobboldali politikusok, civil szervezeti vezetők és szakértők részvételével zajlott tanácskozáson a résztvevők dokumentumba foglalva leszögezték: a magyarországi cigányság társadalmi integrációja nemzetpolitikai kérdés, nem szabad "pártpolitikai manipulációk" szintjére lealacsonyítani, mesterséges társadalmi feszültségkeltés eszközeivé tenni.

E mellett nemzetstratégiai kérdésnek is tartják a romaügyet, mivel a határok feletti nemzetegyesítés politikájának szerves része. Mivel Európában mintegy 11 millió cigány él, európai roma stratégiai tervet kell kialakítani - fogalmazták meg.

Járóka Lívia, néppárti képviselő szerint új alapokról kell kezdeni a roma stratégia kidolgozását. Magyarországon - az ÁSZ-jelentés is rámutatott -, a romaprogramokra szánt 120 milliárd forintos keretösszegnek nem volt hatása, láthatatlan dolgokra, programokra ment el a pénz. Meg kell találni a módot arra, hogy a munkaerőpiacra visszatérjenek az emberek, a következő generáció ne legyen munkanélküli - mondta a Fidesz színeiben mandátumot nyert képviselő. Véleménye szerint Európa országaiban kevés a jó gyakorlat a romügyek kezelésére, viszont helyi szinteken vannak jó kezdeményezések, amelyek továbbfejlesztve, kibővítve, vagy akár átvéve komplex megoldásokat kínálhatnak a z okatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és a lakhatási kérdések kezelésére is.

A kerekasztal a kormánynak azt javasolja, nevesített roma célú támogatásokra, civil szervezetek bevonásával hatékony monitoring-rendszerre, a cigányság 95 százalékos munkanélküliségének kezelésére van szükség, e mellett a falvakban "a fokozódó feszültségek enyhítésére" körzeti megbízottak kinevezése szükséges.

Széles Gábor, a Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke azt mondta: Orbán Viktor Fidesz-elnök felkérésre egy olyan "pragmatikus programtervet" készített, amelyben konkrét megoldások vannak a cigányság foglalkoztatásának azonnali megoldására. Hozzátette: az általa készített és az ellenzéki pártvezetőnek egy hónapja átadott program lehetővé tenné, hogy 100 ezer munkahelyet teremtsenek azonnal.

A konkrét részleteket nem ismertetve, szavaiból kiderült, a megoldást a mezőgazdasági, termelői foglakoztatásban látja. Széles Gábor megjegyezte: a problémát nem lehet a szőnyeg alá söpörni, a megoldás nemcsak a mostani, hanem a következő kormány felelőssége is. Hozzáfűzte, az egyházak és a civil szervezetek "missziós segítségét" is igénybe veszik, mert véleménye szerint a két szervezetet már eddig is hidat képzett a társadalom tagjai, így a romák és nem romák között.

A tanácskozáson Hoffher József jezsuita atya azt mondta: a cigányügy hatékony és komplex kezelésére egy cigányügyi minisztériumot kell létrehozni, és az oktatásra kell nagy hangsúlyt fektetni, ugyanis e nélkül a foglalkoztatást sem lehet megoldani. Véleménye szerint "Magyarország elleni bűn" lenne, ha a monoki segélyezési rendszerről népszavazást tartanának. Megemlítette, hogy a médiumokban főként kriminalizálódó csoportként mutatják a cigányságot, egyetlen pozitív példát sem lehet olvasni, látni a különféle médiumokban, és ebben a "nemzeti sajtónak a legnagyobb a felelőssége" - tette hozzá.

Széles Gábor, az Echo TV tulajdonosa a RomNet kérdésére, hogy roma értelmiségiek, politikusok és újságírók kimondottan cigányellenesnek tartják a televízió több műsorát és műsorvezetőjét, úgy válaszolt: ez alaptalan rágalom, a baloldal lejárató propagandájának része. Széles Gábor arra, hogy a Mélymagyar, a Pörzsölő, valamint az Éjjeli menedék című műsorok sorozatosan teret adnak a szélsőséges nézetteke való csoprtok vezetőinek, és sokszor intéznek cigányellenes kirohanást, és emiatt perek is indultak a csatorna ellen, nem kívánt reagálni mondván nem tud perekről, és műsoraik a vélemény-nyilvánító műsorok kategóriájába tartoznak.

Farkas Flórián, fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke a tanácskozáson arról beszélt: a cigányság ügyét nem szabad a homoszexuálisok, más kisebbségek, vagy a fogyatékkal élők ügyével közösen kezelni. A roma származású politikus véleménye szerint a kormánynak nem a magyar Gárdával és Magyar Chartával kellene foglalkoznia, hanem valós, és látható programot végrehajtania.

Kamarás István, az Európai Integrációs Cigányszövetség elnöke azt hangozatta: nem a Parlamentből kigondolt programokra van szüksége a romáknak, le kell tudni menni cigánytelepekre, mivel a probléma ott gyökerezik, és a megoldási lehetőségeket is helyben kell megtalálni.

A Tőkés László és Járóka Lívia által kezdeményezett találkozón részt vett többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottságának elnöke, és Ékes Ilona parlamenti képviselő is. A tanácskozást a közeljövőben szélesebb körben is meghirdetik.