2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka Lívia: az olasz kormánynak prioritássá kell tennie a romaügyet
2008. 07. 10. 00:00

Járóka Lívia EP képviselő szerint bár az előző olasz kormányokat is súlyos mulasztás terheli a romák integrációja terén, a mostani kormányerőknek prioritássá kell tenniük a romák helyzetének javítását

Erre azonban sem Olaszország, sem a többi tagállam nem lehet képes pusztán önerőből, ezért az Európai Unió beavatkozására van szükség - hangsúlyozta a képviselőnő szerdai közleményében, amelyben beszámolt arról, hogy a témáról megbeszélést folytatott Andrea Ronchival, Olaszország európai ügyekért felelős miniszterével.

"Nagyon fontos, hogy még ebben az európai parlamenti ciklusban megindulhasson egy európai koordinálású, összehangolt, de a helyi közösségek sajátosságait figyelembe vevő program, amely az oktatás, lakhatás, foglalkoztatás, egészségügy, és diszkrimináció jelenségeit komplexen kezeli minden tagállamban" - hangsúlyozta Járóka Lívia.

Az olasz miniszterrel folytatott megbeszélésén a képviselőnő leszögezte, hogy törvénytelenségek ellen fel kell lépni - legyen szó akár a hatóságok által gyakorolt etnikai alapú adatgyűjtésről, akár magánszemélyek által elkövetett köztörvényes bűncselekményekről -, ártatlan emberek meghurcolása azonban elfogadhatatlan a XXI. századi Európában.

Olasz romaszervezetekkel való konzultációját követően, Járóka tájékoztatta a minisztert, hogy sajnálatos módon a jogkövető romák is ki vannak téve a hatóságok túlkapásainak. Az Olaszországban élő kiskorú romák gyakran válnak gyermekkereskedelem vagy koldusmaffiák áldozataivá, ezért a roma gyermekek jogainak védelmét elsődleges szemponttá kell emelni - jelentette ki Járóka a megbeszélésen.

Andrea Ronchi biztosította a képviselőnőt, hogy az európai roma stratégia végrehajtásában tevékenyen részt fognak venni, és rendelkezéseiket a közösségi jog maradéktalan tiszteletben tartásával hajtják végre a jövőben.

Járóka üdvözölte, hogy az olasz hatóságok visszavonták az eljárás alá vont személyek etnikai hovatartozását jogellenesen rögzítő adatlapot, és reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság július végére ígért jelentése segít eligazodni az egymásnak ellentmondó híresztelések között.

Az Európai Parlament hétfőn vitát folytatott arról, hogy olasz részről tervbe vették az ujjlenyomatvételt a roma telepek lakóitól. E vita nyomán állásfoglalás-tervezet készül, amelyről a szavazást csütörtökre helyezték kilátásba. Járóka e szavazás tekintetében helyezte kilátásba az elhalasztás néppárti kezdeményezését.