2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Lungo Drom nem ért egyet
2008. 07. 09. 00:00

A cigány önkormányzatnak nem az feladata, hogy ilyen ügyekkel foglalkozzon, hanem az országban működő cigány önkormányzatok hatékony képviselete.

Hozzátette: a cigány önkormányzatnak nem az feladata, hogy ilyen ügyekkel foglalkozzon, hanem az országban működő cigány önkormányzatok hatékony képviselete.

"Nem jó megfogalmazás, amikor az elnök vagy a szóvivő az OCÖ nevében próbál beszélni, ugyanis az önkormányzat két nagy romaszervezetbe tömörülve - Lungo-Drom és Magyar Cigány Fórum - képviseli a cigányságot."

A politikus ismertette a Lungo Drom elnökségének álláspontját a monoki kezdeményezésről is, amelyről hétvégén Lakiteleken tárgyalt a roma szervezet. Szerintük nem lehet egyszerű jogszabályszegésnek tekinteni a települések azon szándékát, miszerint munkához kötnék a rendszeres segélyek kifizetését.

Az elnökség azt szeretné, ha a monokiak kezdeményezését segélykiáltásnak fogná fel a politika, és cigánykérdés helyett társadalmi problémaként kezelnék.

A cigányok többsége megalázónak tartja a segélyt: dolgozni akar, tanítatni szeretné a gyermekét, de nincs miből. A rendszerváltás után a korábbi munkahelyek - az építőiparban, a szövetkezetekben - megszűntek, a munkalehetőségek beszűkültek, egyre kevesebb szükség van segédmunkásokra.

Vajda László beszámolt arról is, hogy a megyei cigány kisebbségi önkormányzat kizárta soraiból Teleki László, szocialista országgyűlési képviselőt.

Az indoklás szerint a megyei kisebbségi önkormányzat azért szüntette meg Teleki László mandátumát, mert egy éven keresztül nem vett részt a testület munkájában. (A kisebbségi törvény szerint ugyanis automatikusan megszűnik a mandátuma annak a képviselőnek, aki nem vesz részt a testületi üléseken.)

Teleki László az MTI kérdésére elmondta: azért nem kíván részt venni a megyei testület munkájában, mert szerinte nem képviselik hatékonyan a cigányok érdekeit, két-három szervezet sokkal ütőképesebb munkát végez. Példaként említette az Európai Roma Ifjúságért Egyesületet (Eurife), ahol a képzések, átképzések, roma oktatásba való bekapcsolódás szervezetten működik.