HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Lungo Drom nem ért egyet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2008 Július 09    Forrás: Hírextra


Ez a cikk archív

A Lungo Drom Zala megyei szervezete nem ért egyet azzal, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának összehívását kéri, mert szerinte a rendőrség és a bíróság dolga eldönteni, hogy a szombati melegfelvonulás elleni támadások során követtek-e el bűncselekményt - jelentette ki Vajda László, megyei kisebbségi tanácsnok, a Lungo Drom megyei elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen.

Hirdetmény

Hozzátette: a cigány önkormányzatnak nem az feladata, hogy ilyen ügyekkel foglalkozzon, hanem az országban működő cigány önkormányzatok hatékony képviselete.

"Nem jó megfogalmazás, amikor az elnök vagy a szóvivő az OCÖ nevében próbál beszélni, ugyanis az önkormányzat két nagy romaszervezetbe tömörülve - Lungo-Drom és Magyar Cigány Fórum - képviseli a cigányságot."

A politikus ismertette a Lungo Drom elnökségének álláspontját a monoki kezdeményezésről is, amelyről hétvégén Lakiteleken tárgyalt a roma szervezet. Szerintük nem lehet egyszerű jogszabályszegésnek tekinteni a települések azon szándékát, miszerint munkához kötnék a rendszeres segélyek kifizetését.

Az elnökség azt szeretné, ha a monokiak kezdeményezését segélykiáltásnak fogná fel a politika, és cigánykérdés helyett társadalmi problémaként kezelnék.

A cigányok többsége megalázónak tartja a segélyt: dolgozni akar, tanítatni szeretné a gyermekét, de nincs miből. A rendszerváltás után a korábbi munkahelyek - az építőiparban, a szövetkezetekben - megszűntek, a munkalehetőségek beszűkültek, egyre kevesebb szükség van segédmunkásokra.

Vajda László beszámolt arról is, hogy a megyei cigány kisebbségi önkormányzat kizárta soraiból Teleki László, szocialista országgyűlési képviselőt.

Az indoklás szerint a megyei kisebbségi önkormányzat azért szüntette meg Teleki László mandátumát, mert egy éven keresztül nem vett részt a testület munkájában. (A kisebbségi törvény szerint ugyanis automatikusan megszűnik a mandátuma annak a képviselőnek, aki nem vesz részt a testületi üléseken.)

Teleki László az MTI kérdésére elmondta: azért nem kíván részt venni a megyei testület munkájában, mert szerinte nem képviselik hatékonyan a cigányok érdekeit, két-három szervezet sokkal ütőképesebb munkát végez. Példaként említette az Európai Roma Ifjúságért Egyesületet (Eurife), ahol a képzések, átképzések, roma oktatásba való bekapcsolódás szervezetten működik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt