HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Pécsen segítenék a romákat

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2008 Július 02    Forrás: Hírextra


Ez a cikk archív

A pécsi önkormányzat szociális városrehabilitációs projektet dolgoz ki a lakhatási és életkörülmények javítására a jelentős részben romák lakta keleti városrészben - közölte a baranyai megyeszékhely cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke kedden Pécsett sajtótájékoztatón.

Hirdetmény

Szakemberek idén őszre készítik el a közgyűlés által a közelmúltban elfogadott, a cigány kisebbségi önkormányzat és romaszervezetek részéről is támogatást élvező tervek részleteit, melyek megvalósítására Pécs 1,5 milliárd forint forrásra pályázik az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv keretében - mondta Kosztics István.

A kisebbségi vezető hozzátette: a Dunántúl legnagyobb városában mintegy tízezer roma él, kilencven százalékuk a keleti városrészben, így a lakhatási körülmények javítását, közösségi épületek, terek, szolgáltató házak, s egyebek mellett kereskedelmi egységek felújítását célzó, következő években megvalósuló beruházások jelentősen javítanának életkörülményeiken. Ezért is fontos, hogy az előkészítésben romaszervezetek is részt vegyenek.

Kosztics István utalt rá, hogy a program szükségességét indokolja az a tény is, hogy Pécs keleti része a város más területeihez képest jobban megsínylette az 1980-as, 1990-es években végbement, főként a bányák bezárásával összefüggő gazdasági visszaesést. Ennek eredménye az átlagnál magasabb munkanélküliség, az erősödő szociális probléma lett.

A cigány önkormányzat elnöke tájékoztatóján szólt arról is, hogy a romák szeretnének aktív szerepet vállalni a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program előkészítésében, rendezvények lebonyolításában annak érdekében, hogy azon a cigány kisebbség is bemutathassa értékeit.

Kosztics István egyúttal sajnálkozását fejezte ki, hogy a kulturális tárca nem támogatta egy, a Zsolnay kulturális negyedben kialakítandó tízezer négyzetméteres cigány kulturális központ tervét. Úgy vélte: ha ez nem is valósul meg, fellépéseikhez 2-300 négyzetméteres intézményre mindenképpen szükségük lenne.

A kisebbségi vezető végül bírálta a kormánynak a szociális segélyek csökkentésére irányuló terveit. Azt mondta, nem érti, miért sajnálják azt a kevés pénzt a rászorulóktól akkor, amikor például országgyűlési képviselők havonta több százezer forintos juttatást kapnak, mellyel nem is kell elszámolniuk.

Úgy vélte: megszorítás helyett állandó, becsületes munkát kell adni az embereknek, segítve saját maguk és családjuk egzisztenciájának megteremtését.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt