2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A belga király is gratulált a makói prímásnak
2007. 12. 31. 00:00

Szoborral szeretne emléket állítani születésének századik évfordulójára az egykori neves makói prímásnak Fátyol Mihálynak a makói vendéglátós muzsikus, Bozsogi Attila.

Születésének két év múlva esedékes századik évfordulójára szobrot szeretne állíttatni a neves makói cigányprímásnak, Fátyol Mihálynak egy mai makói muzsikus, Bozsogi Attila. A férfi a gimnáziumi diákzenekar éveit is beleszámítva több mint fél évszázada zenél, így megadatott neki, hogy személyesen is megismerje, együtt zenélhessen Fátyol Mihállyal.

A család egy háromszáz évre visszavezethető neves makói muzsikus dinasztia, amelynek talán a legkiemelkedőbb képviselője volt Fátyol Mihály. A maga idejében kivétel nélkül mindenki ismerte a városban, neve pedig egyet jelentett a felhőtlen szórakozással. Zenekarával játszott bálokon, esküvőkön, a legtöbbet azonban a Korona Szállóban hallhatta a közönség - ugyanakkor művészetéhez gratulált a belga király is.

Az ötletgazda elképzelése szerint a szobrot a Korona Szálló melletti füves parkban lehetne felállítani. Az ügy érdekében már aláírásgyűjtést is indított, amihez sokan jelezték csatlakozási szándékukat - aki ugyanezt tenné, felkeresheti őt Tulipán utca 25. szám alatti otthonában. Kérelmét ráadásként eljuttatta mind a jobb- , mind a baloldali önkormányzati képviselőkhöz, úgy gondolja ugyanis, ez pártok felett álló nemes ügy.

A képviselő-testület várhatóan tavasszal tárgyalja meg az ötletet. Bozsogi Attila azt mondja: ha Szegeden Dankó Pista, Hódmezővásárhelyen pedig Béla cigány kapott szobrot, kijárna ez Makó legnevesebb prímásának is. Emléktáblája egyébként már van, méghozzá éppen a Korona Szálló falán.