2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

2 perces interjú: Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke
2007. 12. 28. 00:00

Mindenképpen sikeres év volt, hiszen az OCÖ és más civil érdekvédelmi szervezetek végre együttműködve egyeztettek a kormánnyal a következő kétéves stratégia kidolgozásában.

- Mindenképpen sikeres év volt, hiszen az OCÖ és más civil érdekvédelmi szervezetek végre együttműködve egyeztettek a kormánnyal a következő kétéves stratégia kidolgozásában. Az elmúlt esztendő az építkezés, az összefogás és a felelősségtudat időszaka volt. A legtöbb roma politikus és a kormány is belátta, hogy csak valós eredményekkel lehet a magyarországi cigányság élethelyzetén javítani.

- Milyennek látja a jövőt?

- Bízom benne, hogy a következő két év a romák valódi lehetőségének és a kibontakozásnak a korszaka lesz. A nemzetközi roma integrációs program uniós forrásokat biztosít infrastrukturális fejlesztésre. Célunk, hogy a cigányok lakhatási körülményein változtassunk, és csökkentsük az oktatásban jelen lévő szegregációt. A romák munkalehetőségein is javítani szeretnénk, hiszen az elmúlt tizenhat év tartós munkanélküliként konzerválta a roma társadalmat.

- A megszorító intézkedések ellenére is derűlátó. Miért lesz jövőre jobb a magyarországi cigányság helyzete?

- A kormány a napokban fogadta el a roma évtized program kétéves stratégiai tervét. A rendszerváltás óta a kabinet végre forrásokról is döntött ebben a projektben, hiszen százhúszmilliárd forint áll rendelkezésre a kétéves stratégiai terv végrehajtására. Miért ne lennék optimista?