2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

2 perces interjú: Farkas Flórián, országgyűlési képviselő
2007. 12. 28. 00:00

- Hogyan értékeli a kormány elmúlt évi kisebbségpolitikáját és az OCÖ tevékenységét?

- A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány regnálása óta a magyarországi cigányság a rendszerváltás előtti időszakának állapotát éli. Az OCÖ szakmai és politikai szempontból alkalmatlan feladata ellátására, a szervezet fenntartása csupán kormányzati érdek. Jól illusztrálja ezt Kolompár Orbánnak, az OCÖ elnökének a romanapon tanúsított magatartása, amikor meghálálta politikai tisztségét azoknak, akiktől kapta. A kabinetnek könnyebb meggyőznie egy-két embert, mint a cigányság egészének a szociális helyzetén változtatni.

- Mit kifogásol az Országos Cigány Önkormányzat működésében?

- A semmittevést. Tevékenysége szerintem a Gyurcsány-kormány leképezése. A kabinet sem veszi figyelembe a másképp gondolkodókat, és nem vesz tudomást a kisebbségi szervezet körüli problémákról.

- Mit vár a következő évtől, valóban a romák éve lesz?

- Attól tartok, hogy a társadalmi konfliktusok tovább mélyülnek a cigányság és a hozzá szegényedő nem cigányok között. A roma integrációs program csupán látszatintézkedés. A kabinet százötvenmillió forintot hagyott jóvá a roma integrációs évtized titkárságának 2008-ra. Ez nevetséges összeg, talán az iroda rezsijét fedezni tudják ebből az összegből.