2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országos romanap a Parlamentben
2007. 12. 14. 00:00

A rendezvényen átadták az OCÖ közéleti díjait, amit idén többek között Kótai Mihály világbajnok bokszoló és Káló Károly filozófus, oktatási szakember vehetett át.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kiss Péter kancelláriaminiszter is fellépést sürgetett a Magyar Gárda ellen csütörtökön, a Parlamentben tartott országos roma napon. Ha nem vigyázunk, észrevétlenül lopózhatnak be hétköznapjainkba az ordas eszmék. Rossz időket idézve helyenként újra bakancsok csattognak, gárdák masíroznak, félelmet kelt a szó és jelenvalóvá lett a félelem. A nagyvilág előtt kivívott jó hírünk, megszerzett becsületünk és a jövőnk a tét - mondta Szili Katalin a Parlament Felsőházi termében tartott rendezvényen. Az Országgyűlés elnöke, aki lovári nyelven köszöntötte hallgatóságát, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetői és képviselői, illetve cigányszervezetek tagjai előtt mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a jog eszközével kell megakadályozni mindent, ami a demokrácia ellen hat.

Hozzátette: a veszélyek elhárításához minden jó érzésű embernek, minden jó érzésű közösségnek össze kell fognia. "Mindenkinek tudni kell, ebben az országban nem lehet félelmet kelteni. Ez a mi közös demokráciánk, ahol nem uralkodhat el egyetlen településen sem a félelem" - hangsúlyozta Szili Katalin. A házelnök hozzátette, hogy tudni kell az elesettet felemelni, a tehetséget segíteni, a tudást elismerni és tisztelni. Mint mondta, az az elfogadható, ha a rendező elvet csak a becsület és a tisztesség jelenti, és az a jó, ha mindenki helytállásával vívja ki mások megbecsülését.

Kiss Péter kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy nem csak a Magyar Gárda beszédeinek tartalmával vagy a félelmet keltő felvonulásokkal van baj, habár azok is szörnyűek és elfogadhatatlanok. A kancelláriaminiszter szerint a kibontakozó folyamat a legrosszabb. "Aki ma romaügyben masírozik, az később kirakatot tör, (...) majd veszi a bátorságot magának, hogy igazságot osszon. Majd mindenkivel ezt teszi, aki nem ért vele egyet" - mondta a kormánypárti politikus. Szavai szerint meg kell törni ezt a folyamatot, mert a hétköznapokban így alakul a fasizmus. Hozzátette: a kisebbség érdekében kell így cselekedni, de egyúttal a társadalmi többség érdekében is, amely szintén a folyamat áldozatává válik majd, ha ezt nem akadályozzák meg a kezdeti fázisban.

A kancelláriaminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a romák feje felett nem lehet reformot csinálni. "A társadalmi integrációs törekvések nem valósíthatóak meg Önök nélkül" - mondta hallgatóinak. Kiss Péter kiemelte, hogy a Roma Integráció Évtizede Program ellenszavazat nélkül, a pártok támogatásával született meg az Országgyűlésben. Hozzátette, hogy a kormány a jövő héten várhatóan több mint százmilliárd forint támogatást ítél meg a program számára 2008-2009-re.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke bejelentette, hogy jövő kedden Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadja az OCÖ vezetőit. A találkozót az Országos Cigány Önkormányzat kérte a Magyar Gárda miatt.

A roma vezető arra kérte a közjogi méltóságokat, a bíróságot és az ügyészséget, hogy a jog eszközeit felhasználva oszlassa fel a Magyar Gárdát és a Jobbikot, mivel antiszemita, gyűlöletkeltő és cigányellenes megnyilvánulásai veszélyt jelentenek a társadalomra, az európai értékrendre. Az OCÖ elnöke azt mondta: ma a magyarországi cigányok ügye végre jó kezekbe került, valós kormányzati intézkedések indultak el, így 2008 a lehetőségek éve lesz a romák számára is. "A roma társadalom, mint egy beteg, végre szakorvosok és nem kontárok, betegápolók felügyelete alá került" - fogalmazott Kolompár Orbán.

Örömét fejezte ki, hogy a roma vezetők között eddig soha nem látott és tapasztalt összefogás és szakmai együttműködés mutatkozik, így végre közösen tehetnek gyermekeink, unokáink jövőjéért.

A rendezvény záróaktusaként a roma közélet tíz kiemelkedő alakja, köztük Kótai Mihály világbajnok bokszoló és Káló Károly, a szendrőládi "Kezedben a kulcs" tanoda vezetője, valamint Grófó, a Szolnoki Barna Gyöngyök cigányzenekar vezetője vehetett át kitüntetést a roma közéletben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

A parlamenti rendezvényre az ország minden részéből érkeztek önkormányzati képviselők. A romanapi rendezvényen megjelent Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is, akit a konferanszié, az OCÖ szóvivője, a sok "jeles személyiség" felsorolása és köszöntése mellett "véletlenül" elfelejtett üdvözölni.