2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Lungo Drom is a közjogi méltóságok lépésére vár
2007. 12. 11. 00:00

A Lungo Drom elvárja a közjogi méltóságoktól, hogy a társadalmi béke és az igazságosság érdekében éljenek törvényes lehetőségeikkel.

Mint írták, "tanulmányainkból tudjuk, hogy a világtörténelemben már sokszor megtörtént, hogy súlyos társadalmi válsághelyzetben a valódi felelősök bűnbakokat neveztek meg, őket téve felelőssé a bajokért. A hiszékeny emberek elkábíthatók az ilyen kijelentésekkel, és a megtámadott népcsoport súlyos veszélybe kerül. Gondoljunk csak a második világháború előtti németországi történésekre."

A Lungo Drom szerint a mai Magyarországon rendkívül nehéz helyzetben él a lakosság csaknem egésze, de különösen nagy szegénységben, mély nyomorban tengődik a magyarországi cigányság. "Mi a magunk részéről csak csodálni tudjuk tűrőképességüket. Vigyázunk is arra, hogy ne feszüljön robbanásig a helyzet. Azt is tudjuk azonban, hogy sokáig már nem lehet elvárni az éhezőktől, a munkanélküliektől, a gyereküket orvoshoz vinni nem tudóktól, a putriban lakóktól, hogy többet viseljenek el, mint jobb sorsban élő honfitársaik" - olvasható.

A Farkas Flórián vezette szervezet szerint ilyen helyzetben tűrhetetlen, ha egyesek arra vetemednek, hogy "a szegénységben tengődő cigány embereken nyilvánosan még egy nagyot üssenek". "Elvárjuk valamennyi illetékes hatóságtól, a közélet minden szereplőjétől, különösen a közjogi méltóságoktól, hogy az ilyen megnyilvánulások kapcsán ne maradjanak némák. Éljenek minden törvényes lehetőséggel a társadalmi béke és igazságosság érdekében" - zárul a közlemény.

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Õrsereg 50 tagja tartott vasárnap felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői arról beszéltek, hogy a demonstrációval a "cigánybűnözésre" akarják felhívni a figyelmet.

Ifj. Bogdán János, az Országos cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője közölte, hogy az OCÖ vezetése rendkívüli meghallgatást kér Sólyom László köztársasági elnöktől a Magyar Gárda megnyilvánulásai miatt. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője azt mondta kedden, hogy Sólyom László, időpont-egyeztetés után, fogadni fogja hivatalában OCÖ vezetését.