HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Középkor Magyarországon - riport a szolnoki Motor úti romatelepről videóval

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szolnok
2007 December 10    Forrás: Hírszerző


Ez a cikk archív

Szolnokon a Motor úti romatelepen reménytelen az élet. A lakhatási viszonyok középkoriak. Nincs wc, ajtó, ablak, rengeteg a betegségeket is terjesztő rágcsáló. Mindenki felelős. A lakók eltüzelték a faberendezéseket, az önkormányzat évek óta ígérget felújításokat és a cigányok közti ellentétek is nehezítik a nyomorból való kilábalást. Akad azért példa ennek az ellenkezőjére is. A Hírszerző ezzel a riporttal indítja útjára új videórovatát.

Hirdetmény

A telepre csak kalauzzal lehet bejutni, a helyiek nem szívesen látnak itt mást. Rólunk azonban tudták, hogy jövünk, méghozzá egy helyi vállalkozó kíséretével, aki ismerős a telepen, és többször segített már az itt élőknek. A telep lakói azonnal és készségesen elöntöttek minket a panaszaikkal, bár volt, aki nem szívesen vette a kamerázást, és a házában lévő szamurájkard emlegetésével akart ennek megértésére bírni minket.
 
A mára teljesen lepusztult telep a nyolcvanas évek végén nyílt meg. Az önkormányzat akkor egy másik telepet számolt fel, és helyette építette fel az apró lakásokból álló sorházakat. A salakbetonból épített házak csatornázás nélkül épültek, de tartozott hozzájuk kis kert, kerítéssel. A telepen közös vécék létesültek, vizet két közkútból lehetett nyerni, az út szilárd burkolása viszont csak ígéret maradt.
 
Az út azóta sincs kész. Érkezésünk kiadós eső utáni napra esett, így aztán egyes részeken bokáig ért a sár. Az utat itt-ott építkezési hulladékkal töltötték fel, de a lakók azt mondták, hogy nem tudnak bemenni a városba úgy, hogy ne legyenek folyton sárosak. Az aszfaltozást állítólag a nyolcvanas évek vége óta ígérik.

Vissza a középkorba

Időközben a házak is tönkrementek. Karbantartás nem volt, de az ajtók, az ablakok és a kerítés is áldozatul estek a tűzifa-hiánynak. A lakók saját bevallásuk szerint telente lopnak fát, vagy a szemetet égetik el a kályhában. A szeméttel mást amúgy sem lehet kezdeni. A telepen csak két konténer van, de mivel azok bérlését nem tudják fizetni a cigányok, ezért nem is viszik el őket. A szemét így elönt mindent. Leginkább a kiürített lakásokba hordják be, aztán ha már annyi van, elégetik.

A szemét vonzza a patkányokat és a rovarokat. Az állatok éjszaka bemászkálnak a házakba, az általuk terjesztett agyhártyagyulladás miatt egy három éves gyerek meghalt már, de mások is kórházba kerültek. Az infernális viszonyok következtében viszont a szülőktől elvehetik a gyerekeket a hatóságok, és állami gondozásba vihetik.

Az itt élők szinte mind munkanélküliek, egyetlen bevételük a segély. Sokan vannak leszázalékolva, sok a testi fogyatékos. Néhányan a férfiak közül alkalmi munkákat vállalnak, és élnek a telepen olyanok is, akik prostituáltak. Ottjártunkkor néhány jól öltözött, drágább autóval járó, köteg pénzt markolászó fiatalt is láttunk, a helyiek szerint azonban ők a kisebbségi önkormányzat megfigyelői. A panaszkodók szerint ugyanis a kisebbségi önkormányzat nem segíti őket, viszont figyeli, hogy kik panaszkodnak.

Laknak módosabbak is a Motor úton, akik rendezettebb lakásban élnek, és állatokat is tartanak, melyek az állatvásárokon értékesítenek. Közülük azonban van, aki a vagyonának gyarapodását az amúgy lenézett többiek uzsorálásának is köszönheti.

Bevándorlók

Szolnok másik két cigánytelepétől eltérően az itteniek nem szolnoki származásúak, hanem a környező falvakból vándoroltak be a városba. Közülük indult el pályáján Farkas Flórián is. A Lungo Drom elnöke szintén a nyolcvanas évek végén költözött Tiszaroffról a telep egyik házába, melyet a helyiek meg is mutattak nekünk.

 

A telep egykori lakójának magasra feljutásától nem nagyon lett jobb az ottaniaknak, de a probléma máig megoldandó feladat az önkormányzat számára is. A városvezetés részéről Pókász Endre, a szolnoki önkormányzat sajtóreferense nyilatkozott lapunknak.

A referens elmondta, hogy a híresztelésekkel és korábbi ötletekkel ellentétben nem tervezik a telep felszámolását. Legfőképpen azért nem, mert nem tudnák hova elhelyezni az ott lakókat. Az önkormányzat célja ezért az, hogy a jelenlegi helyzeten próbáljon meg javítani. Pókász Endre szerint a telepet alapvetően maguk a lakók pusztították le, ezért az önkormányzat csak akkor tud és akar segíteni, ha az ott élők partnerek ebben.

Lehet együttműködni

Erre már akadt pozitív példa. Az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottsága a kisebbségi önkormányzattal és a helyeikkel közösen szervezett szemétgyűjtést, és nemrég rágcsálóirtás is volt a telepen. Ezekkel alapvetően a járványveszély kialakulását akarták megakadályozni.

A tervek között szerepel, hogy nyílászárókat szereljenek azokra a lakásokra, ahonnan az évek során kiszedték azokat, s most télen a hiányuk veszélyezteti a benne lakók életét. A városnak nincs saját forrása nagyobb építkezéshez, például a házak felújítására. Az ilyen beruházásokat uniós pénzből szeretnék megoldani. Önkormányzati forrásból úgy tudjuk, hogy az utca leaszfaltozása valóban létező probléma. Pókász Endre szerint jelenleg az önkormányzat egy egész várost lefogó útfelújítási ütemterv szerint javíttatja, építi az utakat, ebben helye van a Motor út burkolásának is.

A sajtóreferens szerint igyekeznek segíteni a telepen lakókat, de mindent sajnos nem tudnak ingyen adni. Így, ha nem fizetik, a szemetes cég sem fogja rendszeresen üríteni a rendszeresen felgyújtott konténereket. A referens ugyanakkor azt is elmondta, hogy néhány hangosabb családon kívül az ottaniak együttműködők, és belátják, muszáj nekik is dolgozni ahhoz, hogy a telep élhetőbb hely legyen.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt