2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Polgárjogi Mozgalom közleménye
2007. 12. 08. 00:00

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Polgárjogi Mozgalom vezetése tiltakozik a Jobbik Magyarországért nevű párt újnáci-anticiganista propagandája és félelemkeltő akciói ellen.

A rasszista és antiszemita "hagyományápolásra" szerveződött párt két éve folyamatosan, "mint ős patkány terjeszt kórt közöttünk".
 
Honlapot működtetnek a cigánygyűlölet parazsának fenntartására, naponta köpködik, megalázzák a cigányokat, ellenük fizikai fellépésre uszítanak. E hét vasárnap pedig, egy nagy lépést kívánnak tenni náci elődjeik nyomdokain haladva: a némely történelmi egyház magánlelkésze által megáldott magánhadseregükkel a fizikai félelemkeltés testet-lelket bénító aljasságával akarnak belegázolni egy település romáinak adventi nyugalmába. Terveik szerint folytatni akarják másutt is, mert állítólag, nekik, Magyarországon joguk van ehhez: a szólásszabadság nevében újramelegíteni a fajelméletet, uszítani ellenünk. Az egyesülési jogukkal élve paramilitáris, külsőségeiben is a nyilas terroristákra hajazó "hagyományőrző" szervezetet hozhatnak létre - a fél világ szeme láttára és megrökönyödésére. És természetesen a gyülekezési joguk alapján masírozhatnak a Főváros főterein, a nemzeti ünnepünkön, vagy bármely magyar település utcáján.
 
Hová vezet ez Magyar Köztársaság?

Választ várunk a kormánypártoktól, miképpen az ellenzéktől is. Érdekel minket, mit javasol az Országgyűlésnek a köztársasági elnök úr az általa visszavont, a gyűlöletbeszédet legalább polgári perben szankcionálni szándékozó törvény helyett? És szeretnénk tudni, meddig tűri a magyar nép, melynek ugyanolyan tagjai vagyunk mi cigányok-romák, mint bárki más, hogy a nyomor és kitaszítottság testet-lelket kínzó szűkössége mellett megalázzanak, a fizikai létünkben veszélyeztessenek bennünket?

Az erőszakmentes polgárjogi mozgalom talaján állva közel két évtizede valljuk: a frontvonal nem a cigány és nemcigány magyarok között húzódik, hanem a jogállamiság, a társadalmi összetartozás hívei és ellenségei között. Az újnyilasok nem csupán a roma közösségek, hanem a magyar és európai jogállami értékek és a demokrácia ellenségei.

Itt az ideje, hogy a demokráciában, a jogállamiságban továbbra is hívő civil, demokratikus közösségek felmutassák valódi erejüket! Mutassuk fel a szolidaritás erkölcsi erejét a Tatárszentgyörgyiekért, az ország nyugalmáért! Mutassuk meg, hogy mi nem félünk, féljenek ők!

Budapest, 2007. december 7.

Setét Jenő
Igazgató, RPA
Horváth Aladár
Elnök, RPA
Dancs Mihály
Elnök, RPM