2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az Országos Cigány Önkormányzat közleménye
2004. 09. 22. 00:00

A RomNet.hu az alábbi közlemény kiadására kapott felkérést: A strassbourgi székhelyű Európai Romák és Utazók Fóruma szeptember 24-én pénteken tartja az alakuló ülését.

A strassbourgi székhelyű Európai Romák és Utazók Fóruma (European Forum for Roma and Travellers) szeptember 24-én pénteken tartja az alakuló ülését, ahol a magyarországi cigányságot Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Teleki László romaügyi államtitkár, és Daróczi Ágnes, a Roma Polgárjogi Alapítvány küldötte képviseli. Az eseményen Teleki László megfigyelői státusszal vesz részt.

Az már a korábbi, egyeztető tárgyalások során eldőlt, hogy Magyarországot az Európai Romák és Utazók Fórumán négy delegált képviseli. Ez a létszám nagymértékben az OCÖ nemzetközi szintű lobbytevékenységének köszönhető, hiszen ebbe a rangos nemzetközi fórumba a kezdeti, előkészítő tárgyalások során hazánknak csupán három képviselő delegálását ajánlották fel.

A mostani tanácskozáson arról döntenek, hogy a tagállamok milyen eljárás keretében választják meg a nemzeti képviselőiket. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat szakmai javaslatát Kolompár Orbán elnök terjeszti a grémium elé. Eszerint: mindegyik tagország, így többek között a magyarországi cigányság képviselőit is, az adott nemzeti közösség válassza meg. Amennyiben a strassbourgi megbeszélésen a nemzetközi szervezet elfogadja az OCÖ álláspontját, akkor az országos kisebbségi önkormányzat korábbi ígéretéhez híven kész összehívni az összes magyarországi roma civil, érdekképviseleti szervezeteket, hogy közös tanácskozásuk keretében válasszák meg a Magyarország számára biztosított négy képviselőt. Az Országos Cigány Önkormányzat még az ősz folyamán összehívja a küldöttválasztó tanácskozást.

Az Európai Romák és Utazók Fóruma (European Forum for Roma and Travellers), az alapítók szándéka szerint az Unión belül kívánja képviselni a cigányság érdekeit. Ez a szervezet elsősorban az adott nemzeti közösségek civil szervezeteire épül, ám jelentős feladat hárul az egyetlen választott testületre az Országos Cigány Önkormányzatra.

A mostani tanácskozásról Kolompár Orbán a jövő héten ad tájékoztatást.

Budapest, 2004. szeptember 23.

OCÖ-sajtóiroda