2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emelkedik jövőre a romatelepek felszámolására fordítható összeg
2007. 12. 03. 00:00

Az uniós források bevonásával emelkedik 2008-ban a romatelepek felszámolására fordítható összeg - mondta hétfőn a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) főosztályvezetője.

Ürmös Andor közölte: eddig évente 700-800 millió forintot fordítottak Magyarországon a cigánytelepek felszámolására, az ott élők lakáskörülményeinek javítására. Az uniós források bevonásával jövőre mintegy egymilliárd forintra emelkedik ez a keret.

A 2005 óta tartó telepfelszámolási program jóvoltából 10-15 ezer roma lakáskörülményein, foglalkoztatási és oktatási lehetőségein sikerült javítani - mondta a roma integrációs főosztály vezetője. Számításai szerint legalább százezren vannak olyanok, akiknek a körülményein még javítani kell, mert önerejükből erre nem lennének képesek.

A konferencia résztvevői - egyelőre fehér asztalnál - két olyan család tagjaival is találkoztak, akik az elmúlt években jutottak új otthonhoz. Mihájlovits Béla, a Galambokon és Garaboncon zajló felszámolási program mentoraként elmondta: eddigi lakóhelyeiken villany nem volt, vizet pedig a közeli erdőben lévő forrásból hordtak az ott élők.

Galambokon tavaly 64 millió forintból hat lakást építettek, amelynek révén 25 embernek - köztük 14 gyereknek - lett új otthona. "A félelmek ellenére nagyon szépen rendben tartják lakásaikat", minden családból vannak, akik ma már dolgoznak - részletezte a mentor.

A háromnapos nemzetközi konferencián a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő tíz ország szakemberei ismerkednek meg a magyarországi és a horvátországi telepfelszámolások tapasztalataival, és az itt folyó programokkal. A résztvevők kedden két zalai településen, szerdán pedig három horvátországi faluban tekintik meg tanulmányútjuk keretében a romák lakhatási körülményeinek javítására tett eddigi eredményeket.