HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Átadták a Csalog Zsolt-díjakat

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Csalog Zsolt-díj
2007 November 30    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Egy pedagógus, egy iskola nevelőtestülete, és egy cigány kisebbségi önkormányzat kapta idén a Csalog Zsolt díjat; a 10 éve elhunyt polgárjogi aktivistáról elnevezett elismerést pénteken adták át a Holokauszt Emlékközpontban rendezett ünnepségen Budapesten.

Hirdetmény

Csalog Zsolt (1935-1997) író, újságíró, muzeológus és szociológuskutató, a Raoul Wallenberg Egyesület és a Roma Sajtóközpont alapítója volt. Elsősorban a cigányság érdekeinek védelmében vállalt kiemelkedő szerepet; magatartásának alapvető normájává vált a régi és új keletű előítéletek elleni fellépés.

A róla elnevezett elismerést az Oktatási Minisztérium, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Roma Polgárjogi Alapítvány alapította 2004-ben.

Idén Vörös István tanító, közoktatás-vezető, informatikus, a tárkányi általános iskola tanára, a Komárom-Esztergom Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, valamint Czabán Általános Iskola és Óvoda Nevelőtestülete és Füzesgyarmat Cigány Kisebbségi Önkormányzata vehette át az elismerést.

A díjban olyan polgárjogi aktivisták részesülhetnek, akik kiállásukkal, életútjukkal példát mutattak a helyi, térségi és országos közéletben.

Vörös István tanító, közoktatásvezető, informatikus egy kis falu szülöttje, de - a jelölő Tárkány Község Cigány Kisebbségi Önkormányzata szerint - nem csak "egy" dologban lehet példaképe a jövő cigányságának, hanem egyéni szorgalma, tanulmányai, közalkalmazotti munkája, roma és nem roma közösségépítő tevékenysége, gyermekei példamutató nevelése, összefoglalva embersége teszi érdemessé erre a kitüntetésre.

Édesapja volt az első szakmunkás a kis faluban, ő maga pedig az első diplomás roma. Tanítói diplomája mellé először a közoktatásvezetői, majd ezt követően informatikus diplomát is szerzett. 1983 óta a helyi általános iskola tanítója, és már ebben az időszakban felvette a kapcsolatot az akkori romaügy képviselőivel. Hamarosan azonban világossá vált számára a feltörekvő "roma értelmiség" hatalmi harca és hogy ennek során mellékessé kérdéssé válik a cigányok helyzetének javítása.

Falujában elismert tanítóként dolgozik, a sport és a kulturális területen több megyei versenyt nyertek tanítványai. Színjátszó kört is szervezett a falu felnőtt romáiból és elindítója lesz ezzel a falu kulturális életének újraindításának.

1994-ben a helyi önkormányzat képviselőjévé vált, jelenleg a 4. ciklusát tölti. Az iskolai munkája mellett megbízott művelődési ház igazgató, a kulturális-, ifjúsági és sport bizottság elnöke, a helyi képújság szerkesztője. 1995-ben alapítója a Flamingó Kulturális Csoportnak, amelynek táncos, énekes műsoraival nemcsak a megyében, hanem Szlovákiában és Romániában is komoly sikereket arattak.

Az elmúlt évben az általános iskolás korúak között mind az alsós, mind pedig a felsős korosztályban az általa felkészített tanulók nyerték az Országos Cigány Önkormányzatban megrendezett országos vers és prózamondó versenyt.

Az erős roma civil szerveződésre alapozva 2002-ben megalakították az első helyi cigány kisebbségi önkormányzatot, melynek az elnöke lett. Szintén elnökké választották a cigány kisebbségi önkormányzatok megyei szövetségében.

2004-ben a roma tanulók oktatásáért a Parlamentben átadott oklevéllel ismerték el nevelői munkáját.

2007-ben a Komárom-Esztergom Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökévé választották és az Országos Cigány Önkormányzat tanácsadója lett.

Czabán Általános Iskola és Óvoda Nevelőtestülete a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, valamint roma kisebbséghez tartozó tanulók nevelése-oktatása kifejtett rendkívül odaadó empatikus munkájával az iskola nevelőtestülete ezen gyermekek iskolai, iskolán kívüli sikerességét hosszú idő óta igen magas színvonalon valósítja meg.

A közös igazgatású oktatási intézmény iskolai intézményegységében 240 gyermek tanul. Közülük 38 % tartozik a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók közé. Közöttük jelentős a roma gyerekek száma. Az iskola nevelőtestülete - a kerületi intézményhálózat átszervezését követően - 8 éve kiemelten foglalkozik a roma tanulók iskolai sikerességének elősegítésével, a helyi társadalom előítéletének felszámolásával, a roma és nem roma gyerekek, valamint szüleik konfliktusmentes együttmunkálkodásának támogatásával. Tevékenységük modell értékű a XV. kerület oktatási hálózatában, ugyanakkor erőfeszítéseiket a helyi társadalom nem ismeri el megfelelő módon.

A Csalog Zsolt Díjra történő felterjesztéssel a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata a nevelőtestület további munkájához kíván erkölcsi támogatást, megerősítést nyújtani, egyben felhívni a kerület lakossága figyelmét az iskola nevelőtestülete munkájának elismerésére.

Füzesgyarmat Cigány Kisebbségi Önkormányzat: Az ajánló Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselőtestülete és az Országos Cigány Önkormányzat véleménye szerint a kisebbségi önkormányzat eddigi tevékenysége, a helyi cigány közösségért végzett munkája jó példa az egész ország számára az összefogás, a segítségnyújtás, a cigányság érdekeinek közvetítését illetően.

A Füzesgyarmat Cigány Kisebbségi Önkormányzat 1992-ben alakult meg. Fő feladata a kisebbségi érdekek képviselete, a hagyományok megőrzése, ápolása.

A hagyomány jelleggel megtartott kulturális programok hűen tükrözik ennek a feladatnak az ellátását. Ilyen a Kulturális nap, ahol cigány költők versei hangzanak el, Családi nap szervezése, kirándulás a gyerekekkel, Mikulás nap és az év végi Romabál.

Az iskolás korú gyermekek számára játszóházat hoznak létre, ahol a gyermekeket a társadalmi elvárások nehézségeire készítik fel.

Patronálnak egy saját kezdeményezésre létrejött hagyományőrző kisegyüttest, ahol gyerekek és a felnőttek közösen adnak elő autentikus dalokat, táncokat.

Továbbképzéseket nyújtanak, nem csak a romaság részére, hogy a munkába való elhelyezkedést elősegítsék. A városi önkormányzat nagy segítséget nyújt ezeknek a feladatoknak a megvalósításában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt