2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka: "A biztosok alapjogi kollégiuma felügyelje a romastratégiát"
2007. 11. 29. 00:00

Járóka Lívia ismételten arra kérte az Európai Bizottságot, hogy valós elkötelezettséget mutatva, vállalja fel a romák ügyét.

Járóka Lívia ismételten arra kérte az Európai Bizottságot, hogy valós elkötelezettséget mutatva, vállalja fel a romák ügyét, valamint javaslatot tett a kisebbségek integrációjáért és befogadásáért, közvetve vagy közvetlenül felelős biztosokból álló szakmai csoport létrehozására.

A képviselő asszony felszólalásában kiemelte: "A biztosok alapjogi kollégiuma által kialakítandó átfogóan és hatékonyan felügyelt integrációs program, valamint egy összeurópai krízistérkép szükséges ahhoz, hogy a leghátrányosabb helyzetű csoportokon közvetlenül uniós forrásokkal segíthessünk."

Járóka Lívia emlékeztetett arra is, hogy az Európai Néppárti Képviselőcsoport, az európai pártok közül elsőként kötelezte el magát a romák valós integrációja mellett. A Néppárton belül létrehozott szakbizottság 2006-ban fogadta el a romák befogadását és gazdasági mobilitását elősegítő alapelveket. A szakbizottság ajánlásának megfelelőn, a Néppárt 2008. február 14-én rendezi az első európai roma kerekasztal megbeszélést a romaszervezetek legmeghatározóbb szereplőinek részvételével.

"A találkozó legfőbb célja annak elősegítése, hogy az Európai Tanács, mint az integráció csúcsszerve, maga is vegye napirendjére 2008-ban a romastratégiát és a tagállamokkal karöltve tegyen meg mindent a minél eredményesebb és gyorsabb végrehajtásáért!" - hangsúlyozta a képviselő asszony.

Az Európai Néppárt szakbizottsága a romák valós integrációjáért 2004. októberében jött létre. A kezdeményezés keretében nemzetközi gyakornoki program is működik, amelynek révén, már több mint harminc fiatal roma értelmiségi szerezhetett szakmai tapasztalatot az Európai Palamentben.

Egy héttel ezelőtt Lévai Katalin, az Európai Parlament szocialista képviselője hasonló gondolattal ált elő. Akkor Lévai kijelentette, hogy szeretnék elérni, hogy az európai keret-terveken belül a tagállamok egyfajta közösen érvényes és kötelező követelményrendszert fogadjanak el.

Fontos, hogy világos célokat tűzzünk ki magunk elé a roma lakosság integrálása, gazdasági és társadalmi felemelése érdekében - hangsúlyozta a képviselőnő Brüsszelben.

Lévait az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportja a roma stratégia kidolgozásának koordinálásával bízta meg.