2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ragályi Elemér filmje a kairói filmfesztiválon versenyez
2007. 11. 25. 00:00

Ragályi Elemér Nincs kegyelem című rendezése meghívást kapott a kedden kezdődő Kairói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

A 2006-ban készült Nincs kegyelem című alkotás, amelyet Kairóban láthat először a külföldi közönség, a fesztivál rangos fődíjáért, az Arany Piramisért száll versenybe - közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

A megrázó film egy megtörtént esetet dolgoz fel, Pusoma Dénesét, akit ártatlanul ítéltek el egy gyilkosságért, s közel két és fél évet töltött börtönben, mire fény derült a valódi gyilkos személyére. Szabadulása után kártérítési pert indított a magyar állam ellen. Élethelyzetének kilátástalansága miatt azonban perének végkifejletét nem várta meg, öngyilkosságot követett el.

A Tivoli Filmprodukció és az Objektív Filmstúdió közös alkotásának nemzetközi premierjén Kairóban jelen lesz Ragályi Elemér rendező és Szekeres Dénes, film egyik producere.

Ragályi Elemér második rendezésében egy tragikus sorsú kisembert állít középpontba, aki a sorozatos megaláztatások, és az igazságszolgáltatás során történt hibák következtében végül öngyilkosságot követ el. A film főszereplőjét, Suha Dénest valóságos személyről, Pusoma Dénesről mintázták az alkotók. A Pusoma-ügy 1994-ben kezdődött, amikor egy rablás során a tettes bántalmazott egy idős asszonyt, aki később belehalt sérüléseibe. Hamarosan a rendőrség látókörébe kerül Pusoma Dénes, akit először tanúként hallgattak ki, majd nemsokára vádlott lett belőle. Kihallgatói rávették, hogy vallja be a gyilkosságot, amelyért nyolc évre elítéltét. Összesen három és fél éve börtönben töltött idő után előkerült az igazi tettes. Amikor Pusoma végül kiszabadult kártérítési pert indított az állam ellen.

Az ártatlanul bebörtönzött kisember korábbi lakhelyére visszatérve további nehézségekkel kellett szembenézzen, édesanyja elhunyt, és környezete nem fogadta be a börtönviselt férfit. Így alkalmi munkákból élt, és uzsorakölcsönöket is felvett, amelyeket a remélt kártérítésből akart visszafizetni. A pert azonban elvesztette, és 17 hónappal a szabadlábra kerülése után, 1997 augusztusában felakasztotta magát.

A rendező, aki az öngyilkosságot követően szerzett tudomást a történtekről, nagyon felkavarónak találta azt. "Lelki közösséget ébreszt bennem, és a megrázó eset mögött számos társadalmi kérdés rejtőzik, de film középpontjában a tragikus egyéni sors áll. A történtek akkor okoznak katartikus élményt a nézőkben, ha a főszereplőt előbb megszerettetem, végül elveszítem."

A film szinopszisát Ragályi Elemér elküldte a Pusomát kártérítési pere során képviselő Magyar Elemér ügyvédnek, aki a történetet Fekete-Fehér címmel 2005-ben megírta, és részt vett a forgatókönyv megírásában. A főként romák ügyeivel foglalkozó jogász korábban már írt mesekönyvet és börtöntapasztalatait is papírra vetette, valamint szerepelt az esetet feldolgozó Daráló című dokuban, amely Komenczi Norbert rendezése.

Hitelesség tekintetében Ragályi Elemér dokus pontosságra törekszik, ugyanakkor a Nincs kegyelem-ben játékfilmes eszközökkel, például szürreális álmokkal rajzolódik ki teljesebb kép az áldozatról, amiben fontos szerepet kap az a nyelvezet, amelyen a Suha-Pusomához hasonló hátterű emberek megszólalnak. "Egy olyan, egyszerű emberről van szó, aki a maga furcsa szürreális költőiségével hallható."

Ezért volt fontos a megfelelő főszereplő megtalálása. Végül szinte az utolsó pillanatban, két héttel a forgatás előtt sikerült megtalálnia a rendezőnek Nagypál Gábor vajdasági magyar színészt, akinek ízes tájszólása hitelesen hangzik.

A tragikus téma ellenére a filmben sok humor is van, ami főleg Suha cellatársainak köszönhető. A börtönviszonyokat jól ismerő fehérgalléros bűnözőt Gazsó György, míg a piti tolvajt Csuja Imre alakítja. A kamaradráma jellegű film közel egyharmada a rácsok mögött játszódik. A rendező úgy véli, hogy a börtönvilágot főleg a dialógusokkal ugyancsak hitelesen sikerült ábrázolni.

Ragályi Elemér szerint a Nincs kegyelem nem a megszokott, roma-témájú alkotások kliséivel operál, hanem a kisebbség és többség viszonyában a többség szerepére, felelősségére igyekszik ráirányítani a figyelmet. A rendezőnek fontos, hogy filmjét lássák azok is, akik hasonló ügyekben döntő szóval bírnak, de ajánlja azoknak is, akik egy "szép és egyszerű emberi történetre vágynak". Az operatőri munkát a rendező megosztotta fiával, Ragályi Mártonnal. A játékfilm 71 perces.

A 31. alkalommal megrendezendő filmes seregszemlén műsorra tűzik Sándor Pál Noé bárkája című rendezését, valamint Herendi Gábor Lora és Rohonyi Gábor Konyec című filmjét is.

A kairói fesztivál 11 tagú nemzetközi zsűrijének munkájában részt vesz Enyedi Ildikó filmrendező is. A versenybizottság elnöke idén Nicolas Roeg brit filmrendező-operatőr lesz, a fesztivál tiszteletbeli elnöke pedig a legendás egyiptomi származású színész, Omar Sharif.

A kairói seregszemle a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített, játékfilmes versennyel egybekötött filmfesztivál. A-kategóriás minősítéssel bír például a cannes-i vagy a berlini seregszemle is.