2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Áram nélkül maradtak: 109 roma család nem fizet
2007. 11. 23. 00:00

Vannak köztük notórius nem fizetők, de akad aki 13 ezret nem adott postára, s már 200 kellene, hogy újra legyen nála áram.

A déli külvároson Lakatos József tizenegy gyerekkel és élettársával lakik az Albert utca egyik házában. A legnagyobb közülük 17 éves, a legkisebbek 11 hónaposak. Áramtartozásuk 87 ezer forint.

- Úgy hat-hét hónap alatt gyűlt ez össze, amikor fizettünk, 13.774 forintot adtam postára. Most azért nem fizetünk, mert nem maradt rá. Sok volt a kiadás, öt gyereket kellett iskolázni, tűzrevaló is kellett. Havonta 310 ezer jön össze a családi pótlékból, a gyesből és az árvaságiból, most ez elment. Próbáltam részletre fizetni, kikértem a csekket, a papírokat, 106 ezret kéne fizetnem, hogy újra legyen áram. Jó lenne, ha az önkormányzat segítene, hogy a tartozást legalább részletre fizethessem - mondta a férfi. Varga József és felesége épp lakhatóvá próbál tenni egy utcabeli házat. Áram ott sincs, de a DKV iskolából költözniük kell. Három gyermekük közül kettő iskolás, ők ott írják meg a leckét. Jelenlegi helyükön is százezer forintos a villanytartozásuk. - Nem tudjuk fizetni, hetvenezret kapok havonta és van két beteg gyerek is - mondja a feleség. Jó lenne, ha az önkormányzat segítene valahogy.

Kértük az áramszolgáltatót engedje el 10 ezer forintos részletekbe a tartozást, mert egyszerre 160 ezret nem tudok kifizetni. A Pálya utcában Szajkó Istvánné egy 13 ezres számlát nem fizetett be határidőre. Aztán jött az éves leolvasás, így máris nyolcvan lett belőle. A konyhában a sarokban ott a hűtő, mikro, a szobában a tévé, de hónapok óta nem használják. Mivel öt gyermek él itt nagy segítség, hogy a szomszédban a nagymamánál tudják tárolni az élelmiszert és ott van melegvíz is. - Én kifizetném a nyolcvanezret, de mire visszakötnék az áramot már kétszázezer lenne. Ennyit nem tudok előteremteni - mondja elkeseredve az asszony.

- Sokan vannak még így a telepen és a városban is - magyarázza Varga István, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Ezért is írtam meg a levelem, mert áramot szeretnék minden lakásba. Mivel ezekben a családokban sok a kiskorú, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosához, dr. Kállai Ernőhöz fordultam segítségért. Azt szeretném, ha ezeknek a családoknak egységkártyával működő villanyórákat hozna ki az áramszolgáltató. A telepen élők jelentős része ki van zárva az áramszolgáltatásból, emiatt a családok életminősége rendkívül alacsony, télen a gyerekek nem tudnak este tanulni, sérülnek a gyermeki jogok. Jó lenne, ha valamilyen komprimusszom születne, mert a kártyás óra százezres szerelési költségét a családok nem tudják kifizetni. A karcagi önkormányzathoz írt válaszlevelében dr. Kállai Ernő arra kérte a város vezetését, mérje fel a családok helyzetét és dolgozzon ki például adósságkezelési szolgáltatást. Dr. Fazekas Sándor polgármester érdeklődésünkre elmondta, foglalkoznak az ombudsman levelével.

- Azt hiszem az, hogy ennyi családnak van hátraléka nem helyi, hanem országos jelenség. Egyre több család kerül olyan helyzetbe, hogy nem tudja kifizetni a közműdíjait. Ideje lenne, hogy a miniszterelnök és a kormány végül olyan teljesítményt mutasson fel, amelynek eredményeképp az emberek meg tudnak élni ebben az országban és tudják fizetni számláikat. Az önkormányzat tanácsadással, a lehetőségekre való felhívással tud csak segíteni, pénzzel nem, mert a mi költségvetési forrásainkat is nagy mértékben elvonták.

A hivatal ennyit tehetett

Júliusban 838 család részére került kiutalásra lakásfenntartási támogatás és több esetben nyújtottak előre nem várt nagyobb összegű kiadások enyhítésére (pl. áramszámla, gázszámla) átmeneti segélyt. A Családsegítő és Gondozási Központhoz 32 család fordult áram ügyeinek intézése céljából. Ebből 15 családnál történt villanyóra kikapcsolása, melyből 11 családnál az visszakapcsolásra is került, továbbá 71 esetben került sor telefonon történt egyeztetésre.