2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tanfolyamon tanították a diszkrimináció felismerését a romáknak
2007. 11. 17. 00:00

A Heves megyei cigány kisebbségi önkormányzat és az Educatio Kht. a diszkriminációtól mentes közoktatásért szervezett képzést a napokban a megyeszékhelyen, mintegy negyven résztvevővel.

A kulturális és oktatási tárca háttérintézményeként működő kht. trénereitől, Hága Antóniától és Molnár Györgytől megtudtuk: az alapvető cél az, hogy az érintettek fel tudják ismerni azokat az eseteket, amikor jogsértés történik. Ezért ismertetik a vonatkozó törvényeket, részletezik a diszkrimináció formáit. Nem csupán az etnikai alapú, hanem minden más hátrányos megkülönböztetésre figyelmeztetnek. A munka eredményeképpen felállhat egy olyan jelzőrendszer, amelynek révén minden jogsértés eljut a hatóságokig.

A megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Csík Zsolt elmondta: a képzés előtt hatvanegy, Hevesben működő kisebbségi testülettel vették fel a kapcsolatot. Remélhetőleg ez a kurzus egy sorozat első állomása. A megyei kisebbségi önkormányzat magára vállalta a résztvevők utazási költségeit. Az elnök külön megköszönte, hogy Heves megye közgyűlése mindkét frakció támogatásával kétmillió forintot ítélt meg a javukra a tanfolyamhoz. Ez mutatja, hogy itt a cigánypolitika nem pártpolitika.