HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A magyar törvényhozást perbe fogják

betűméret csökkentése betűméret növelése
2007 November 17    Forrás: FigyelőNet


Ez a cikk archív

Újlaky András, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány munkatársa és alapítója azt állítja Rádai Eszternek az ÉS-ben adott interjúban: ma a gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabétaként kerül ki az általános iskolából, többségük szegregált cigány iskolákból. Ezért beperlik a törvényhozást.

Hirdetmény

Csalódottságát is felpanaszolja a bankárból jogvédővé lett Újlaky, mert - amint mondja -, "nem folytatódik abban az ütemben, azzal a lendülettel és azzal a politikai elszántsággal a cigány gyerekek integrációja, amit pedig egy újraválasztott kormány esetében okkal feltételeztünk." Vagyis marad a régi rend, ami azért is nagy baj szerinte, mert ha funkcionális analfabéták maradnak, akkor "nagy valószínűséggel munkanélküliként fogják leélni az életüket, és ez nemcsak számukra, és persze a gyermekeik számára tragédia, akik nagy valószínűséggel követni lesznek kénytelenek a szülői példát, hanem hatalmas nemzetgazdasági kár is, egész életük során nekünk, adófizető állampolgároknak kell majd eltartanunk őket."

Alapítványuk egyébként pereskedésre készül: Újlaky szerint erre "azért van szükség, mert a romáknak Magyarországon nincs hatékony politikai reprezentációja, sem a törvényhozásban, sem az önkormányzati képviselő-testületekben, sem a végrehajtó hatalomban, ezért a független magyar bíróság az egyetlen hely, ahol az érdekeiket hatékonyan képviselni tudják".

Az oktatási jogok peres úton való kikényszerítése még az érintettek, a szakmai közvélemény és a civilszervezetek vezetői körében is vegyes érzelmeket váltott ki. Többen azt mondják, hogy ezzel nem lehet megoldani a problémát. Csakhogy Újlaky szerint ők ilyet nem is állítottak: ".mindössze arra vállalkozunk, hogy miközben néhány kirívó esetben érvényt szerzünk a jognak, felhívjuk a figyelmet egy általánosnak mondható gyakorlat törvénytelenségére és tarthatatlanságára".

A módszert amúgy nem ők találták ki: ".mi a bevált amerikai példát, az ott lezajlott polgárjogi perek gyakorlatát követjük, például a több mint félévszázada lezajlott, nevezetes "Brown kontra oktatási hatóság" perét, amely ugyancsak az iskolai integrációról szólt, és amire azért volt szükség, mert az akkori feketék - mai szóhasználattal afroamerikaiak - nem voltak tagjai az atlantai vagy az alabamai törvényhozásnak, ahol az érdekeiket képviselhették volna. Ezért magát a törvényhozást citálták a bíróság elé, , amelynek tagjai ott megpróbáltak amellett érvelni, miért helyes a szegregáció, a gyerekek elkülönítése.

Amúgy Magyarországon is ezt tették a bíróság előtt Miskolc város jogi képviselői.

(A teljes interjú az ÉS-ben olvasható.)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt