2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

60 óriáskonténernyi szemetet söpörtek ki a romatelepről
2007. 11. 17. 00:00

Kezd rendezett képet mutatni a szolnoki Motor út. A cigánytelepről javarészt eltűntek a patkányok, a csótányok, és 860 köbméter szemét.

Sikerült megérteni az itt élőkkel, hogy nekik is tenniük kell a környezetükért - mondta el a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Kozák Ferenc szerint ez nem volt könnyű feladat. Sokat és sokszor beszélt a telepen élőkkel. A Motor úti romák úgy érezték egy szigetre lettek kirakva. Most ez megváltozott. Ehhez persze az is kellett, hogy bárkihez is fordult, mindenki - az önkormányzat, a vállakozók - segítő kezet nyújtottak.

A romák pedig ezúttal valóban teljesen kitakarították a telepet. A másfél hónapja elindult akció eredményeként 860 köbméter szemetet szállítottak el a Motor útról - tudtuk meg az önkormányzat egészségügyi bizottságának vezetőjétől. Jánosiné dr. Bene Ildikó elmondta: minden, az ÁNTSZ által előírt fertőtlenítést elvégeztek. Irtottak gazt éppen úgy, mint rágcsálót és rovart. Így mára javarészt eltűntek a patkányok, a csótányok. A kutak környékét kibetonozták, így előzve meg a fertőzésveszélyt.

A meglehetősen hűvös idő ellenére is lázas munka folyt. A romák ezúttal meszeltek. A tervek szerint még idén rendbehozzák az illemhelyeket is. Jövő tavasszal pedig tovább folytatódik majd a telep rendbetétele.

de csak akkor, ha cigányok továbbra is együttműködnek, s megőrzik a telep rendjét. Kozák Ferenc szerint ezért a kisebbségi önkormányzat is igyekszik mindent megtenni, hiszen van már telepgondnok. De elnökként ő maga is rendszeresen kijár a telepre.