2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mohácsi Viktória az olaszországi és európai romák ügyéről
2007. 11. 13. 00:00

Mohácsi Viktória véleménye szerint nincs kollektív bűnösség, de a kötelességvállalásban sem lehet egyformán kezelni mindenkit.

A képviselő az olaszországi romák ügye kapcsán a RomNet tudósítójának kedden Strasbourgban adott interjújában határozottan visszautasította, hogy egy nemzethez, etnikai kisebbséghez tartozó személy által elkövetett bűncselekmény miatt egy egész nemzet vagy etnikai csoport felett ítélkezzenek.

A képviselőnő annak kapcsán nyilatkozott a RomNetnek Strasbourgban, hogy egy Róma melletti telepen élő romániai romát gyanúsítanak egy olasz állampolgár meggyilkolásával. A gyilkosság hatására elszaporodtak a rasszista, idegengyűlölő akciók Olaszország-szerte, az olasz kormány pedig kormányhatározatban teremtett jogi lehetőséget uniós állampolgárok azonnali kiutasítására.

Mohácsi Viktória véleménye szerint nincs kollektív bűnösség, de a kötelességvállalásban sem lehet egyformán kezelni mindenkit, nem lehet rákényszeríteni senkit arra, hogy másokért vállaljon felelősséget.

Kitért arra, hogy Románia és Bulgária csatlakozási tárgyalásai során többször egyeztetett Olli Rehn EU-bővítési biztossal arról: e két országból a mélyszegénységben élő emberek elsősorban az eredményes integrációs intézkedések hiánya miatt, egy jobb élet reményében a 2007. január 1-jei csatlakozás után tömegével fognak nyugatra vándorolni, soha nem tapasztalt helyzet elé állítva ezzel a nyugat-európai társadalmakat.

"Nem gondolom azonban, hogy ezekre a változásokra - amit jelen esetben a román állampolgárok tömeges vándorlása okoz - kiutasításokkal kellene reagálnia Olaszországnak. Továbbra sem nézünk szembe a kirekesztettségben élő társadalmi csoportok problémáival, ha megoldásként azokat csak az államhatáron kívülre söpörjük" - foglalt állást a magyar EP-képviselőnő.

A képviselő szerint az olasz kormány döntését követően olyan lavina indult el, aminek nem látni a végét, ugyanis már nemcsak a romániai cigányok, hanem más országbéliek is nemkívánatos személynek minősülnek.

"Határozott állásfoglalására van szüksége az EP-nek, mert ezen az ügyön, és az okozaton már semmilyen toleranciakampány nem segít" - fogalmazott a RomNet tudósítójának Mohácsi Viktória.

A képviselő szerint az EP-nek még ebben az évben romaügyi biztost kell választania, mellette európai szintű romák integrációjára vonatkozó stratégiát, és elkülönített integrációs pénzügyi alapot. Hozzáfűzte: más területre is választottak felelőst, így elvárható, hogy végre felgyorsuljon, és láthatóvá váljon a romaügy egész Európában. A liberális képviselő emlékeztetett, hogy a tagországokban vannak ugyan romaprogramok, de azok nem érik el a célcsoportokat, csak papírformában léteznek.

Meg kell oldani az iskolai szegregációt, a munkanélküliséget, a diszkriminációt. Ezek a legsürgetőbb feladatai Európának, ha nem akarja, hogy a nyugatról indult szélsőséges megoldások, amelyre a történelemben már volt példa, újra erőre kapjanak, és előtérbe kerüljenek - jelentette ki.

Mohácsi Viktória megjegyezte, hogy az EP-ben vannak olyan frakciók és egyéni képviselők, akiknek a szélsőséges megnyilvánulásai messze felülmúlják az otthoni szélsőséges csoportok romaellenes tevékenységét. Az európai közösségnek határozottan vissza kell utasítani a megbélyegzést, a kiközösítést, kollektívan nem lehet egy tízmilliós közösséget büntetni - fogalmazott az Európai Parlament liberális képviselője.