HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A kisebbségi ombudsman legsürgetőbb feladatairól

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, kállai ernő
2007 November 08    Forrás: HBA - RomNet


Ez a cikk archív

Hatáskörének bővítését, a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtését, a kisebbségi törvény módosítását, valamint a közszolgálati médiumokban a kisebbségi műsorok kérdésének rendezését tartja a legsürgetőbb feladatának Kállai Ernő kisebbségi ombudsman.

Hirdetmény

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa erről a hivatalában tartott sajtóbeszélgetésen beszélt hétfőn Budapesten.

Kállai Ernő úgy fogalmazott: engem nem azért választottak meg, hogy szeressenek a politikusok, hanem azért, hogy tegyek a kisebbségi közösségekért, ugyanis az ombudsman a 13 nemzeti és etnikai kisebbség szószólója.

Véleménye szerint a pártoknak vannak adósságaik a kisebbségekkel szemben, ugyanis a kisebbségek parlamenti képviselete már 15 éve megoldatlan, annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság is megállapította a mulasztásos jogsértést, de a politika ma sem veszi komolyan.

Ha a pártok a legalapvetőbb kérdésekben 10-15 éve nem tudnak megegyezni, mit lehet még ígérni a kisebbségi embereknek, és ki fogja azt elhinni - mondta az országgyűlési biztos, hozzáfűzve, azt tervezi, hogy a politikai döntéshozók elmúlt másfél évtizednyi kisebbségpolitikai tevékenységét ombudsmanként fogja vizsgálni, mint ahogy azt a Magyar Tudományos Akadémia kutatójaként évente megtette.

Kállai Ernő emlékeztetett, hogy valamennyi közjogi méltóságnál és frakcióvezetőnél látogatást tett, ahol beszámolt terveiről, a szeptemberben megalakult II. Kisebbségi Kerekasztal által elfogadott és kidolgozás alatt álló javaslatokról, így a kisebbségi és választójogi törvény módosításról is, ugyanis a választói névjegyzék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Felidézte, hogy a politikusokat és állami vezetőket tájékoztatta hatáskörének bővítésére szövegszerűen kidolgozott javaslatáról is, mert mint mondta, jelenleg csak ajánlásokat, javaslatokat fogalmazhat meg, és ez nem bizonyul elég hatékonynak, modernizálni kell a szankciók rendszerét is. Elmondta, hogy a hivatalhoz évente 4-500 beadvány érkezik, míg ebben az évben már 700 ügy érkezett hozzájuk.

Ombudsmanként az antidiszkriminációs jogvédő hálózatban, a faji alapú diszkriminációs ügyekben szeretne nagyobb teret kapni, egy mediációs, egyeztető, de nem hatósági jogkört, ugyanis nem büntetni kíván - mondta Kállai Ernő, megjegyezve, erre a feladatra hozták létre az Egyenlő Bánásmód Hatóságot.

A hatáskörbővítést még a jövő nemzedéke ombudsman megválasztása előtt szeretné elérni, mert mint mondta, ha a jelenlegi terv szerint fogadná el az Országgyűlés a zöldombudsman személyét és jogkörét, akkor egyfajta "szuperhatalomként" működhetne. A kisebbségi ombudsman saját hatáskörének bővítése érintené a többi országgyűlési biztost is, erről már egyezetett Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal és Szabó Máté általános ombudsmannal is.

Elmondta azt is, hogy a közszolgálati médiumok kisebbségi műsorainak adásidő bővítése, műsorsáv változása érdekében is tett lépéseket: találkozott a Magyar Rádió elnökével, és hamarosan felkeresi a Magyar Televízió elnökét is.

Az Országgyűlés sürgősen megoldandó feladatai között említette, hogy az országos önkormányzatoknak januártól központi költségvetési szervként kell működniük, ami működésüket veszélyezteti, így egy kétharmados törvényt kellene módosítani. A helyi kisebbségi önkormányzatok megosztott finanszírozással működnének, ami valójában forráselvonást jelent - mondta Kállai Ernő, megjegyezve, az évi 640 ezer forintos támogatás 80 százalékát kapnák az érdekképviseletek, míg a fennmaradó részre pályázniuk kell.

A Pénzügyminisztériumnak egyeztetnie kell az országos önkormányzatokkal a költségvetésükről, ami valójában jogszerűtlenül csak egy tájékoztatás, és a politikai tervezés felületességét jelzi az is, hogy a tervezetekben még az önkormányzatok nevei sincsenek helyesen leírva.

Elmondta azt is, hogy az Országgyűlés úgy fogadta el a polgári törvénykönyv (Ptk.) gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását, hogy az Ombudsmani Hivatal véleményét nem kérte ki, kisebbségi szószólóként a "partvonalról bekiabálva" próbálta hangoztatni álláspontját. Hozzátette: amennyiben az államfő - élve alkotmányos jogával - nem írja alá a törvényt, és előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól és az ott sem áll meg, benyújtják javaslataikat. Viszont ekkor fenn áll a veszélye annak, hogy évekig ismét nem történik semmi a kérdésben - jegyezte meg Kállai Ernő.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt