HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Magyar roma EP-képviselőkkel példálózott a Le Monde

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Le Monde
2007 November 06    Forrás: FigyelőNet


Ez a cikk archív

Arra, hogy a romák számára van járható út, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória magyar európai parlamenti képviselők jelenlétükkel mutatnak példát Strasbourgban - fogalmazott hétfői szerkesztőségi cikkében a Le Monde című francia napilap.

Hirdetmény

A baloldali-liberális újság szerint "a romákkal kapcsolatos európai gondok csak akkor fognak enyhülni, ha nem maguknak a romáknak, hanem a romák problémájának esünk neki".

A Le Monde szerint az elmúlt napokban az olasz sajtóban - annak ellenére, hogy érthető módon nem kívánnak egy etnikumot külön megnevezni -, a román a bádogvárosokban élő, kolduló romák szinonimája lett. Akik között vannak bűnözők is.

Ez a nagyon látványos beilleszkedési probléma ugyanakkor össze sem hasonlítható mértékű azokkal a gondokkal, amelyekkel a fejlődésből kifelejtett európaiak nagy többségének egész életük során szembesülniük kell, mint például a nagy szegénységgel, a marginalizálódással, valamint a lakhatás, az egészségügy, az oktatás és a munka terén tapasztalható diszkriminációval - emlékeztet a Le Monde.

Azoknak a feldühödött olaszoknak - akik lehetnének akár franciák is -, és akik azt gondolják, hogy "ezeknek haza kell menniük", tudniuk kell, hogy azok, akiket cigányoknak neveznek, még kevésbé érzik magukat otthon Romániában, Bulgáriában vagy Szlovákiában, ahol születtek, mint Nyugat-Európában. Hazájukban gyakran még rosszabban bánnak velük és még inkább megvetik őket - hívja fel a figyelmet a párizsi újság.

Az Európa Parlament 2005-ben határozatot fogadott el a romák helyzetéről, akiknek száma becslések szerint 12 és 15 millió közé esik a kontinensen, s 7 és 9 millió közé az Európai Unióban. A szöveg emlékezet azokra az üldöztetésekre, amelyeknek áldozatai voltak a romániai rabszolgatartástól a náci népirtáson át a mai "romafóbiáig", amelynek állandóan ki vannak téve, és amellyel szembe az EP-képviselők szociális, kulturális, oktatási és szimbolikus intézkedéssorozatot ajánlottak. Nevezetesen azt kérték, hogy a romákat ismerjék el európai kisebbségként.

"Az Európai Parlament magyar képviselői, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória jelenlétükkel bizonyítják Strasbourgban, hogy vannak romák, akik boldogulnak. Egyre többen vannak, és ehhez a kilenc közép-európai ország kezdeményezésére elindított Roma Befogadás Évtizede 2005-2015 program is hozzájárul. Ez a járható út" - írta a Le Monde.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt