2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kitoloncolják az olaszok a veszélyesnek ítélt románokat
2007. 11. 04. 00:00

A római kormány szerda esti rendkívüli ülésén döntött az európai uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről.

A római kormány szerda esti rendkívüli ülésén döntött az európai uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről azután, hogy - jelentős részben romániai - bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények sorozata okozott felháborodást a közelmúltban.

A csütörtökön életbe lépett rendelet utáni első kitoloncolásokat Milánóból jelentették: négy rovott múltú romániai bevándorlót ültettek fel szombatra virradóra az Alitalia légitársaság Bukarestbe tartó járatára, és további 12 román állampolgár kiutasításáról született jogerős döntés.

A kormányrendelet egyesek szerint megnövelte az önbíráskodás kockázatát. Késekkel, botokkal, vasrudakkal támadtak négy romániai bevándorlóra péntek este egy római bevásárlóközpont parkolójában. A támadók azonosítását megnehezíti, hogy tízből nyolcan bukósisakot viseltek. Az áldozatok egyikének állapota súlyos - közölte a rendőrség.

A támadás után a római román nagykövetség felszólította az olasz kormányt: akadályozza meg, hogy "az ehhez hasonló idegengyűlölő akciók megismétlődhessenek".

A bevándorlók rovására írt bűncselekmények között fordulópontot jelentett, amikor kedden Róma egyik külvárosában megvertek és feltehetően meg is erőszakoltak egy 47 éves asszonyt, egy tengerész százados feleségét, aki két nappal később belehalt sérüléseibe. Az elfogott gyanúsított egy 24 éves román bevándorló, aki a szombaton felszámolt cigánytáborban lakott.