2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Varga József: szociális válság alakult ki Magyarországon
2007. 10. 19. 00:00

Magyarországon az MSZP kormány miatt szociális válság alakult ki, a baloldaltól szokatlan módon Gyurcsány Ferenc kormánya szociálisan érzéketlenné vált.

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Miniszter asszony nyilván tudja, néhány hete megalakult a Polgári Szociális Bázis Tarlós István vezetésével. Ez a civil szerveződés egy önkéntes hálózat, amelynek bárki tagja lehet, aki egyetért a szociális népszavazás céljaival, és fontosnak tartja egy új szociális háló megteremtését.

Joggal vetődik föl a kérdés: miért volt erre szükség? Azért, mert Magyarországon az önök közreműködésével szociális válság alakult ki, a baloldaltól szokatlan módon Gyurcsány Ferenc kormánya szociálisan érzéketlenné vált. Nem képesek igazságos, emberhez méltó életfeltételeket biztosító társadalom megteremtésére. Tudom, súlyos szavak ezek.

Nézzük állításaimat a számok tükrében! A regisztrált munkanélküliek száma 2002-ben 328 ezer fő volt, 2007-re 458 ezer főre emelkedett. A megváltozott munkaképességűek közül több mint 160 ezer ember kap kevesebb mint havi 25 ezer forint szociális járadékot. A nyugdíjból és a nyugdíjszerű ellátásból élő 3 millió nyugdíjas közül 900 ezernél is többen havi 50 ezer forintból vagy annál lényegesen kevesebb összegből kénytelenek megélni. 4 millió munkavállalóból 1,2 millió ember 65 500 forintot, azaz a minimálbért keresi. A lakosság kétharmadának semmilyen megtakarítása nincsen.

Miniszter Asszony! Mi ez, ha nem szociális válság? Képviselőtársaim, higgyék el nekem, a Gyurcsány-kormány okozta gazdasági válságra sem a vizitdíj, sem a kórházi napidíj, sem pedig a tandíj nem jelent megoldást, de tökéletesen alkalmas arra, hogy a szociális háló teljesen szétessen, és végérvényesen leszakadjanak a szegények. Éppen ezért a kölcsönös felelősségvállalás alapján egy új, korszerű szociális hálót kell fölépíteni, amely kifejezi a közösségnek az egyénért vállalt felelősségét, hiszen egy erős Magyarország erejét a kölcsönös felelősségvállalás adja.

Miniszter Asszony! Milyen intézkedéseket tervez a kormány a minimálbérből élő emberek helyzetének javítására? Hajlandó-e a kormány a szociális igazság jegyében visszavonni a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat?

Hárommillió szegénnyel együtt várom megnyugtató válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

A fideszes képviselő szavaira Lamperth Mónika szociális miniszter válaszolt, de Varga József képviselő elutasította a választ

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Asszony! Én megértem, hogy ön nem ismeri be, hogy Magyarországon szociális válság van, de nem tagadta, hogy igen-igen sok szegény ember van. Ha beismerné, hogy szociális válság van, akkor le kellene mondani magának (Felzúdulás és derültség az MSZP soraiban.), mert ön is felelős ezért. Én azon képviselők közé tartozom, miniszter asszony, aki a szegénységről, a nyomorról, az éhezésről nem csak elméleti síkon gondolkodik; meg is éltem ezt.

Miniszter asszony, tegye a szívére a kezét: mikor járt ön szegények közt? Mikor nézett egy szegény ember szemébe? Mondja meg a miniszterelnök úrnak, attól, hogy magas kerítéseket épít a villája köré, a szegénység átmegy a téglafalakon, és a jacuzzi fúvókáin is átszivárog.

A válaszát nem tudom elfogadni. (Nagy taps az ellenzéki oldalon.)