2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az SZDSZ ragaszkodik hozzá
2007. 10. 11. 00:00

Minden tudományos vizsgálat azt bizonyítja, hogy a szegregált oktatás a társadalmi különbségeket tovább növeli.

Minden tudományos vizsgálat azt bizonyítja, hogy a szegregált oktatás a társadalmi különbségeket tovább növeli. A külön osztályokba, iskolákba kényszerített roma gyerekek esélyei minimálisak arra, hogy behozzák az indulásnál meglévő hátrányaikat, melyek nem egyéni képességeikből, hanem rendkívül rossz szocio-kulturális helyzetükből adódnak.

Nincs az a felzárkóztató oktatás, amely többet érne annál, mint amikor, lerombolva a falakat, romák és nem romák együtt tanulhatnak. Semmilyen vizsgálat nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy az osztályokban lévő roma gyerekek visszatartják a többieket, éppen ellenkezőleg, tény, hogy az integrált oktatás segíti egyedül a felzárkózást.

Az erkölcsi meggyőződésen túl, erre a belátásra épült az előző négy év oktatáspolitikája. A Magyar Bálint által vezetett oktatási minisztérium deszegregációs-integrációs programja talán az, amire az előző kormány a leginkább büszke lehet. Ha van olyan tett, ami miatt nem igaz Gyurcsány Ferenc elhíresült öszödi mondata, hogy négy évig nem csináltunk semmit, az éppen az iskolai szegregáció ellen indított küzdelem. Magyar Bálint minisztersége alatt lett kimondva a diszkrimináció tilalma az iskolákban, ő vetette be az integrált oktatás pénzügyi ösztönzését.

A tegnapi napon nyilatkozat jelent meg az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetőjétől, melyben éles támadást intézett az integrált oktatás, egyben az előző négy év egyik legfontosabb oktatási programja ellen. A szocialista oktatáspolitikus kijelentése, miszerint "meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek" a legutálatosabb előítéletekre támaszkodik. Eszerint: a romák szellemileg nem, csak fizikailag lehetnek érettek.

Az SZDSZ a leghatározottabban elhatárolódik ettől a kijelentéstől, és az általa megjelenített szemlélettől. Az SZDSZ ragaszkodik a Kormányprogram vállalásához, mely kimondja, hogy a Kormány fellép a szegregációval szemben.

Az SZDSZ értetlenül fogadja, hogy bár egy nap eltelt a szocialista politikus kijelentésének megjelenése óra, az Oktatási Minisztérium azóta is hallgat.