2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Útikalauz a felsőoktatásban résztvevő hátrányos helyzetű hallgatók számára
2007. 10. 09. 00:00

Az elsőéves hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű egyetemi és főiskolai hallgatók kötelező alaptámogatásra és garantált rendszeres szociális ösztöndíjra jogosultak.

Mivel az első év első félévében - tanulmányi átlag hiányában - tanulmányi ösztöndíjban nem részesülhet a hallgató, így kompenzációképpen alapszak esetén az államilag támogatott képzésben résztvevő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetűek számára a hallgatói normatíva 50 %-ának megfelelő, azaz 58 250 Ft összegű egyszeri támogatás jár az intézményüktől. Mesterképzés esetén ez a hallgatói normatíva 75%-a, azaz 87 375 Ft. Nagyon fontos azonban, hogy az alaptámogatás igényléséhez kérelem szükséges, amelyről bővebb információval a felsőoktatási intézmény Hallgatói Önkormányzata, illetve Tanulmányi osztálya szolgál.

Az alaptámogatáson kívül 2007 szeptemberétől fix összegű rendszeres szociális támogatás is létezik. Az egyetemen, illetve főiskolán rendszeres szociális ösztöndíj igénylésénél a halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók minimum a hallgatói normatíva 20 %-ának megfelelő, 23 300 Ft, a hátrányos helyzetű hallgatók pedig a 10 %-ának megfelelő, 11 650 Ft havi összegű rendszeres szociális ösztöndíjat kaphatnak. Ennél kevesebb a nekik megítélt támogatás összege nem lehet.

A halmozottan hátrányos helyzetű diákokat a felsőoktatási intézményben a Katapult Mentorprogram mentorai segítik. A mentorok már a tanév megkezdése előtt felvették a kapcsolatot a felvételt nyert hallgatóval, és az első naptól kezdve személyes segítőként vezetik be az egyetemi, illetve főiskolai életbe. Végigkalauzolták a campus épületein, segítettek a tárgyfelvételben, folyamatosan segítenek a tanulmányi ügyintézéssel kapcsolatos teendőkben és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában. A Mentorprogram az intézmények falain kívül közösségépítő programokat is szervez, ezek közül kiemelkedő jelentőségű az önkéntes munka-szervezés.

Az idei tanévben gyakornoki program is indul a Mentorprogramban résztvevő hallgatók számára, amelynek keretén belül az Oktatási és Kulturális Minisztérium is fogad hallgatót - tudatta a tárca Roma Integrációs Titkársága a RomNettel.