2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ifj. Járóka Sándorra emlékezik a 100 Tagú Cigányzenekar
2007. 10. 08. 00:00

Ifj. Járóka Sándorra emlékezik a 100 Tagú Cigányzenekar keddi budapesti nemzetközi szüreti fesztiválján a Fővárosi Nagycirkuszban.

A második alkalommal megrendezendő zenei fesztivált az 53. évében szeptember 18-án, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban elhunyt prímás, hegedűművész, zeneszerző emlékének ajánlja a 100 Tagú Cigányzenekar, de évente külön emlékkoncerttel emlékeznek majd a prímáskirályra - mondta Beke Farkas Nándor.

Az est sztárvendége a Belgiumban élő világhírű hegedűművész, Roby Lakatos lesz, aki a román és a magyar népzene ötvözésével egy teljesen új zenei stílust talált ki - hangsúlyozta Beke Farkas Nándor, hozzátéve, hogy Roby Lakatosnak, aki ifj. Járóka Sándor tanítványa is volt, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét a koncerten adja át Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

A koncerten a Pannónia Klezmer Band, a Nádor Vonósnégyes, a Váradi Roma Café, valamint két Kossuth-díjas művész: Bangó Margit, a "cigánydal-éneklés királynője", valamint Boross Lajos prímás is színpadra lép, akik valamennyien megemlékeznek a szeptember 26-án végső nyugalomra helyezett prímásról.

A fellépő zenekarok Ifj. Járóka Sándor szerzeményeit is előadják, így Bangó Margit, aki 10 évig volt a világhírű hegedűművész felesége, külön dalcsokrot ad elő a dupla arany és dupla platina lemezükről, melyet közösen készítettek - mondta Beke Farkas Nándor.

z együttes főtitkárának tájékoztatása szerint a műsor repertoárját úgy állították össze, hogy a különleges helyszínen, ahol egy arénaszerű koncerttermet varázsolnak, különleges zenei csemegét is kínáljanak, így a program ötvözi a cigányzenét, a klezmert, valamint a klasszikus műveket.

A koncertteremben mindenki egyforma közelségből érezheti a zenét, mivel nem lesz főhely, de a középpontban ifj. Járóka Sándor lesz, aki 1995 és 1996 között a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője volt - fűzte hozzá.