2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas: Robbanásközeli helyzet a kormány cigánypolitikájában
2007. 10. 08. 00:00

Gyurcsány Ferenc a felelős azért, hogy megbukott a kormányzat cigánypolitikája - jelentette ki Farkas Flórián.

Megbukott a Gyurcsány-kormány cigánypolitikája jogvédőstől, mindenestől, annak ellenére, hogy soha ennyi díszcigány a kormányzaton belül nem volt" - jelentette ki Farkas Flórián, a Fidesz parlamenti képviselője, a Fidesszel szövetséges cigányszervezet, a Lungo Drom elnöke a Soltész Miklóssal, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetőjével együtt tartott hétfői sajtótájékoztatón Budapesten. Az ellenzéki politikus a távirati iroda kérdésére azt mondta: a kormányzati hivatalokban mindenhol találhatunk egy-egy "szerencsétlen cigány embert", amivel nem az a probléma, hogy ők ott dolgoznak, hanem hogy a kormányzat manipulatív módon ezzel próbálja kipipálni a cigánykérdést.

Gyurcsány megint csak beszélt

Farkas hangsúlyozta: azon túl, hogy a miniszterelnök első parlamenti beszédében cigányul szólalt meg, semmit nem tett ezen a területen, sőt, a kormányfő megszorító csomagja, valamint oktatási és egészségügyi intézkedései miatt megélhetési válság alakult ki a cigányság körében, országosan 85-90 százalékos a munkanélküliség, négy megyében, Hevesben, Borsodban, Nógrádban és Szabolcsban pedig egyáltalán nem találni alkalmazásban lévő cigány embert. Szerinte ez a helyzet társadalmi feszültséghez, később társadalmi robbanáshoz fog vezetni, amiért a kormányt és Gyurcsány Ferencet terheli a felelősség. Farkas azt mondta: a cigányság egy része a napi megélhetését sem tudja biztosítani, és a kormány azokat a kis- és középvállalkozásokat is tovább terheli a megszorításokkal, amelyek legalább eddig munkát tudtak adni a cigányoknak. Azzal, hogy a kormány bezárja a kistelepülési iskolákat és óvodákat, több ezer cigány fiatalt kényszerít napi utazásra, aminek az a veszélye, hogy sokan nem tudnak majd eljárni az oktatási intézménybe, és ezzel tovább erősödik az analfabetizmus és a tudatlanság a cigányok körében - tette hozzá.

Éveket vesz el a romáktól az egészségügyi reform

Szerinte az egészségügyi reform évekkel rövidíti meg a cigányok életét, mert sokan nem tudják kifizetni az utazási költséget, hogy elvigyék gyereküket az 50 kilométerre lévő szakrendelőbe. Farkas úgy látja, a cigány hajléktalanság ügyében három éve nem történt semmi, és ugyanez a helyzet az otthonteremtéssel és a telepfelszámolással is. A politikus arra szólította fel a cigány önkormányzati képviselőket és a cigány szervezeteket, hogy tájékoztassák a magyar társadalmat arról, milyen állapotban van a magyarországi cigányság. Kérdésre válaszolva azt mondta: a cigány munkanélküliségre nem a közhasznú munka a megoldás, mert az ideiglenes volta miatt csak állandósítja a szegénységet, ehelyett hosszú távú munkalehetőségre van szükség. Szintén kérdésre azt mondta: a Lungo Drom arra szólítja majd fel a cigányságot, hogy menjenek el a Fidesz kezdeményezte népszavazásra.

KDNP: csak a voks számít

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője is megerősítette: mindent megtesznek azért, hogy a cigánysághoz eljusson a népszavazás üzenete. A KDNP-s politikus arról beszélt, hogy a szocialista kormány leginkább csak szavazatvásárlásra használja a romákat, és ugyan meghirdette a Roma évtized programját, annak céljait nem látják megvalósulni. A kereszténydemokrata képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei megszorító kormányzati döntések következtében a létminimum alatt élők száma eléri vagy akár meg is haladja a 3 millió főt. Soltész megjegyezte: idén fél év alatt 636 milliárd forintot tettek ki a nem lakáscélú hitelek Magyarországon, ami azt mutatja, hogy sokaknak a mindennapi életükhöz van szükség kölcsönökre.