2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A barcsi romák nem várják a sült galambot
2007. 10. 06. 00:00

A dél-somogyi cigányság nem vár tovább a sült galambra. Egyre több roma érti meg, hogy nélkülük senki nem fogja rendbe tenni a sorsukat.

A legutóbbi közmunka programunknál már majdnem verekedtek azért, hogy melyikük dolgozhasson. Valami tehát elkezdődött - hangsúlyozta Balogh Imre, a dél-somogyi cigányok közhasznú szervezetének elnöke a képzés kapcsán szervezett tájékoztatón. - A vasat pedig addig kell ütni, amíg meleg. Ezért igazán a legjobbkor jött ez a képzés.

A készségfejlesztés és hálózatépítés Barcs térségében című kilenc hónapos felnőttképzés 15,5 millió forintba kerül. A pénz háromnegyedét az EU adja, a többi állami támogatás. A képzésben negyvenen vesznek részt. Csak a fele roma, a másik fele azonban magyar.

Olyan magyar szakembereket is beültetnek tanulni, akik a munkájuk révén romákkal, munkanélküliekkel, hátrányos helyzetűekkel foglalkoznak nap mint nap. Munkaügyi szakemberek, hivatalnokok, gyámügyesek, családsegítők, rendőrök és pedagógusok vesznek részt a programban. - Mi is meglepődtünk az érdeklődésen - mondta Balogh Imre. - Jönnek, mert megértették a fontosságát.

A barcsi rendőrkapitányságról például hatan érkeznek. A csapat másik fele ugyanakkor cigány. Javarészt civil szervezetek vezetői, közösségfejlesztők, önkéntesek. Olyanok, akik eddig is dolgoztak, és ezután is tenni akarnak a cigányságért.

A tantárgyak magukért beszélnek: romológia, konfliktuskezelés, kiégés elleni tréning, munkára felkészítés. A projekt megvalósításában közreműködő, a képzésért felelős konzorciumi partner a Semmelweis Egyetem.